|
Anton Cebanu, primul moldovean student la Academia Forțelor Aeriene din SUA
Fiind pasionat de călătorii și self-development, a reușit să devină cunoscut în calitate de primul moldovean care își face studiile la Academia Forțelor Aeriene din SUA. Este vorba despre Anton Cebanu, intervievatul ZUGO de astăzi.
- Cum ai ajuns să devii primul moldovean student al Academiei Forțelor Aeriene din SUA?
Sunt student în anul III la United States Air Force Academy, acolo unde învață și alți doi moldoveni, Dan Neghina și Vremea Ion, ambii fiind în anul II de studii. În Moldova, am absolvit Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, acolo unde a fost construit fundamentul cunoștințelor mele, care m-au ajutat să fiu acceptat la această instituție. Totodată, părinții mei au avut un rol important în formarea personalității mele, făcându-mă să realizez utilitatea studiilor și oportunităților care se deschid odată cu succesul academic.
Tata, militar de profesie, m-a îndrumat pe această cale. După ce am trecut mai multe etape în Moldova, am trimis documentele în SUA ca, ulterior, să fiu contactat de ambasada Americii din Moldova și să fiu anunțat că sunt pe lista de rezervă și voi fi acceptat doar dacă cineva din cei aleși vor refuza să vină.
Atunci nu credeam că am șanse, însă două luni mai târziu o persoană totuși a refuzat și eu am fost ales în locul acesteia.
- De unde vine interesul și pasiunea ta pentru forțele aeriene?
De mic aveam un vis – să învăț la o universitate din America. Această intituție a fost cea mai reușită variantă pentru a-mi transforma visul în realitate. În procesul de aplicare, m-am informat despre ce înseamnă Air Force Academy, iar cu cât mai mult aflam despre istoria instituției, cu atât mai mult creștea interesul meu față de acest domeniu. Mai ales că din start eram entuziasmat, doar fiecare a văzut măcar un film cu piloți și cu avione.
- Ai reușit să înveți gratuit în cadrul Academiei, dar cât, de fapt, costă să-ți faci studiile la o astfel de instituție?
Învățământul, cazarea, mâncarea și toate programele accesibile costă 400.000 de dolari pentru patru ani, însă 10% din studenții aleși învață gratuit, costurile fiind achitate din bugetul american.
- Cum decurge o zi din viața ta în Academie, care este programul zilnic?
De luni până vineri, ziua se începe la ora 06:30, în 15 minute este verificată prezența, aspectul fizic și al uniformei militare. La ora 07:00, iau micul dejun, iar 30 de minute mai târziu încep lecțiile care se termină la 15:23, însă sunt întrerupte de marș și de prânz. La ora 17:00, merg să iau cina, iar o oră mai târziu frecventez sala de forță, unde mă antrenez două ore, iar mai apoi fac temele până noaptea târziu. La 00:00 – mă culc.
- Antrenamentele sistematice dezvoltă capacități esențiale pentru cei care practică sportul. Ce abilități ai căpătat datorită exercițiilor fizice?
Time-management, leadership, rezistență mentală și fizică, pozitivitate. Am învățat să rezist la stres și să știu căror obiective se le dau prioritate. Și aceasta datorită necesității de a menține un echilibru între viața academică, militară și fizică.
- Cât de mult te-ai schimbat după trei ani de studii în America?
Cu siguranță, s-a schimbat aspectul fizic, datorită antrenamentelor regulate. Atunci când trăiești departe de părinți, de casă și de țara natală, realizezi foarte multe lucruri, pentru că observi lumea din mai multe perspective. Mi-am făcut prieteni și relații din toate statele Americii și pe toate continentele de pe pământ. Am învățat să-mi fac doar prieteni cu care îmi este interesant și care au aspirații mari, deoarece am devenit o persoană care tinde spre dezvoltare.
- Povestește-mi despre primele tale experiențe, precum săritura cu parașuta sau zborul cu avionul?
Academia este unica instituție din lume, unde ai posibilitatea să sari o dată cu parașuta fără instructor. Saltul cu parașuta a fost unul dintre cele mai intense experiențe din viața mea. Desigur, am simțit o oarecare frică, atunci când am făcut primul pas spre necunoscut, însă după aceasta am obținut doar emoții pozitive. Zborul cu avionul în sine este destul de neobișnuit. Înțelegi cât este de fascinant să fii o pasăre și să te delectezi cu frumusețea pământului. Eu încerc să zbor cel puțin o dată pe săptămână, astfel încât să obțin licența de pilot cu care aș putea să zbor în orice țară din lume.
- Ce oportunități ai obținut datorită faptului că înveți peste graniță?
Călătoresc în America. Am văzut mari orașe, precum Los Angeles, San Diego, Denver, Miami, New York sau Washington. Mă invidiez singur pe mine, deoarece am reușit să capăt multă experiență la cei 21 de ani.
Încerc să promovez țara peste hotare. Mai mulți nu au auzit vreodată de Republica Moldova și își fac o impresie despre țară, odată ce interacționează cu mine. Totodată, am cunoscuți și relații care în viitor mă vor ajuta să implementez anumite proiecte atât internaționale, cât și naționale.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1711
- Populația:
- 2712 locuitori
Speia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Grigoriopol și la 80 km de Chișinău. Populaţia satului Speia alcătuia 2712 oameni în anul 2012. Satul Speia a fost menționat documentar în anul 1711.
Comentarii
(0)