Personalitate emblematică a teatrului ”Luceafărul”
Ecaterina Malcoci, o actriță de prima mărime a Teatrului ”Luceafarul” ar fi implinit recent 76 de ani. O actriță marcată de geniu, care a creat roluri de neuitat, a jucat în spectacolele veacului de aur a ”Luceafărului”, în mai multe filme turnate la studioul ”Moldova-film”.
Ecaterina Malcoci s-a născut la 11 iunie 1937, în satul Crocmaz din raionul Ştefan Vodă. Între anii 1955-1960 a făcut studii la Şcoala teatrală ”B.V. Şciukin” din Moscova, fiind colegă de promoţie cu o strălucită pleiadă de actori moldoveni ca Ion Ungureanu, Dumitru Caraciobanu, Eugenia Todoraşcu, Nina Doni, Ion Şcurea ş.a.
După absolvirea studiilor, a fost angajată în anul 1960 ca actriţă la Teatrul ”Luceafărul” din Chișinău. Aici a creat o galerie de roluri în spectacolele de mare succes, avînd o carieră strălucită. Ecaterina Malcoci este una din cele mai bune actriţe din anii '60-'70.
În anul 1961 Ecaterina Malcoci a debutat în cinematografie în filmul ”Insula vulturilor”, turnat la studioul ”Moldova-film”. A interpretat roluri care i-au adus faima şi au consacrat-o printre actorii de frunte ai cinematografului moldovenesc, printre care Chelneriţa din ”Aşteptaţi-ne în zori” (1963), Maria din Ultima noapte în rai (1964) şi Rusanda din ”Ce-i trebuie omului” (1975). În anul 1971 Ecaterinei Malcoci i s-a conferit titlul de Artistă emerită. A trăit o poveste de dragoste cu marele actor Dumitru Caraciobanu.
Ecaterina Malcoci a trecut la cele veşnice la 26 mai 2002, în municipiul Chișinău şi a fost înmormîntată la Crocmaz, satul ei de baştină. În prezent Liceul Teoretic din satul Crocmaz poartă numele actriţei Ecaterina Malcoci.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 991 locuitori
Izvoare este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bezeni, Izvoare și Scăieni. Satul Izvoare este aşezat pe rîul Căinari și este situat la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 991 de oameni. Prima mențiune a satului datează din 20 august 1588 cu denumirea de Lozeni (Lozăle).
Comentarii
(0)