23 octombrie 2015, 17:59 Personalități views 16253
Asistent parental profesionist din satul Hîrceşti influenţat de trecutul său
23 octombrie 2015, 17:59 Personalități views 16253

Asistent parental profesionist din satul Hîrceşti influenţat de trecutul său

Elena Diaconu a hotărât să devină asistent parental profesionist mult mai înainte de anul 2013, atunci când a scris cerere la DASPF şi a fost acceptată să profeseze în calitate de asistent parental profesionist. De fapt, această decizie vine din motive mai profunde, influenţate de trecutul său. Elena a învăţat la şcoala internat din Ungheni.

Elena Diaconu este asistent parental profesionist din satul Hîrceşti, raionul Ungheni.

„În fiecare zi de vineri şi în vacanţe, copiii care aveau părinţi mergeau acasă. La internat rămâneau copiii care nu aveau o familie şi o casă unde puteau să se întoarcă", zice Elena Diaconu.

Era şi cazul unei fetiţe mai mici decât Elena, care însă nu avea pe nimeni şi rămânea mereu în instituţia rezidenţială. Sentimentul de jale şi neputinţa de a o ajuta, au făcut-o pe Elena să-şi promită încă de pe atunci că, în viitor, când va avea posibilitatea, va face ceva pentru aceşti copii, ca ei să simtă că au mamă şi tată. Ea este sigură că acest tip de serviciu oferă copiilor aflaţi în situaţie de risc, măcar temporar, afecţiune şi dragoste din partea celor care au ales să se angajeze în presterea acestui serviciu.

Anii au trecut, iar Elena Diaconu şi-a ţinut promisiunea. În casa lor au venit doar băieţi, atât copiii biologici, cât şi cei luaţi în plasament. Ea recunoaşte că i-ar place să crească şi o fetiţă, dar nici cu băieţii n-a dus-o rău. S-a obișnuit cu băieţi şi că de fiecare dată ajunge la un compromis cu fiecare copil.

Persoana care a informat-o despre existenţa acestui serviciu a fost asistentul social comunitar din sat. După discuţia cu familia, au fost luaţi primii doi băieţi.

„Atunci când au venit în familie nu aveau un comportament prea bun, dar prin propriile exemple, prin fapte concrete, am reuşit să-i aducem pe drumul cel bun. Schimbările nu s-au lăsat prea mult aşteptate, chiar şi profesorii de la şcoală au venit cu cuvinte de laudă în adresa copiilor", spune Elena Diaconu asistent parental profesionist.

În familia Diaconu, fiecare membru are activităţile de care este responsabil. Cel mai mult copiilor le place să meargă la biblioteca din localitate, unde au posibilitate să citească şi să-şi petreacă timpul liber.

Elena îi învaţă pe copii să fie buni, corecţi şi sinceri, în primul rând cu ei înşişi. De aceea, i-a rugat să nu o numească mamă, nu pentru că nu i-ar plăcea, ci pentru a-i scuti de o suferinţă în plus, atunci când într-o zi pentru aceşti copii se va găsi o familie, care să vrea să-i ia definitiv. Cu toate acestea, ea insăşi, atunci când le rosteşe numele, nu se poate abţine să nu adauge şi calificativul „al meu". „Pentru a ajunge la inima unui copil trebuie să-l tratezi ca şi cum ar fi al tău", zice Elena

Unul din băieţii luaţi în plasament a plantat un nuc la poartă, de care are mare grijă. Băieţii se gândesc la inițierea unei afaceri, care peste un timp le-ar putea aduce o sursă de venit. Exemplul Elenei a fost urmat şi de una din rude, care a devenit de curând asistent parental profesionist şi are deja un copil în plasament.

Asistentul parental profesionist păstrează legătura cu rudele copiilor, astfel asigurând ca relaţia lor să nu dispară.

Sursa: www.stiripozitive.eu

Cuvinte cheie:

personalitati , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populaţia:
2426 locuitori

Ignăţei este un sat şi comună din raionul Rezina. Ignăţei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 42 km de orașul Rezina şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2426 de oameni. Satul Ignăţei din ţinutul Orheiului este atestat documentar în anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.