24 noiembrie 2013, 12:50 Realitatea moldovenească views 3047
24 noiembrie 2013, 12:50 Realitatea moldovenească views 3047

O publicaţie ştiinţifică din SUA a evidenţiat succesul cercetării din Republica Moldova


Foto: moldpres.md

Produsul activităţii de cercetare şi cel de înregistrare a mărcilor, raportat la PIB, poziţionează Moldova pe locul II în lume la acest capitol şi printre liderii raportului Indexului Global al Inovării (GII) dintre ţările care absorb inovaţiile, comunică MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, recent, o publicaţie ştiinţifică din Statele Unite ale Americii a efectuat o analiză a GII, în care a evidenţiat succesul cercetării din Republica Moldova.

Principalele observaţii ale autorilor se axează pe următoarele aspecte: cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare în jurul lumii încep a creşte după o diminuare semnificativă din cauza crizei financiare globale. Statele europene prospere, ca şi în anii precedenţi, domină topul inovatorilor. Naţiunile din blocul BRIC (Brazilia, Federaţia Rusă, India şi China) au scăzut semnificativ în clasamentul din acest an, iar cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare sînt în creştere rapidă pe pieţele emergente spre deosebire de cele din economiile prospere.

O creştere impresionantă o au, în particular, Costa Rica, Uganda şi Republica Moldova, care cu resurse relativ puţine reuşesc să obţină rezultate.

Indexul Global al Inovării este un raport care măsoară capacităţile inovative şi rezultatele economiilor globale, notează MOLDPRES.

Sursa: moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
3308 locuitori

Scumpia este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Scumpia, Hîrtop și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 140 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3308 oameni. Satul Scumpia a fost menționat documentar la începutul secolului al XVII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.