24 noiembrie 2013, 12:50 Realitatea moldovenească views 2991
24 noiembrie 2013, 12:50 Realitatea moldovenească views 2991

O publicaţie ştiinţifică din SUA a evidenţiat succesul cercetării din Republica Moldova


Foto: moldpres.md

Produsul activităţii de cercetare şi cel de înregistrare a mărcilor, raportat la PIB, poziţionează Moldova pe locul II în lume la acest capitol şi printre liderii raportului Indexului Global al Inovării (GII) dintre ţările care absorb inovaţiile, comunică MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, recent, o publicaţie ştiinţifică din Statele Unite ale Americii a efectuat o analiză a GII, în care a evidenţiat succesul cercetării din Republica Moldova.

Principalele observaţii ale autorilor se axează pe următoarele aspecte: cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare în jurul lumii încep a creşte după o diminuare semnificativă din cauza crizei financiare globale. Statele europene prospere, ca şi în anii precedenţi, domină topul inovatorilor. Naţiunile din blocul BRIC (Brazilia, Federaţia Rusă, India şi China) au scăzut semnificativ în clasamentul din acest an, iar cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare sînt în creştere rapidă pe pieţele emergente spre deosebire de cele din economiile prospere.

O creştere impresionantă o au, în particular, Costa Rica, Uganda şi Republica Moldova, care cu resurse relativ puţine reuşesc să obţină rezultate.

Indexul Global al Inovării este un raport care măsoară capacităţile inovative şi rezultatele economiilor globale, notează MOLDPRES.

Sursa: moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1656
Populația:
15395 locuitori

Durleşti este un oraş din municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 4 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituie 15395 de oameni. Orașul Durlești a fost menționat documentar în anul 1656.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.