14 noiembrie 2013, 15:28 Realitatea moldovenească views 6283
14 noiembrie 2013, 15:28 Realitatea moldovenească views 6283

Numărul actelor pentru lansarea afacerii în comerţ va fi redus

Фото Foto: showbizhot.net 

Guvernul a aprobat Strategia comerţului interior pentru următorii şase ani, care prevede crearea unei infrastructuri comerciale mai bune, produse de calitate la preţuri mai mici şi locuri de muncă.

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Economiei, va fi redus numărul actelor permisive pentru lansarea afacerii în comerț și sunt prevăzute reguli clare în vânzările promoționale. Strategia se referă nu doar la domeniul de comercializare a bunurilor/mărfurilor, dar şi cel al serviciilor: reparaţii, închirieri, curăţare, spălare, alimentaţie publică, cazare, voiaj, etc.

Documentul prevede, în special, crearea locurilor de muncă pentru locuitorii din sate prin intermediul reţelei comerciale - puncte de colectare a produselor agricole, de procesare a acestora (mica industrie), unităţi (ateliere) de prestare a serviciilor aferente comerţului.

Conform estimărilor, aplicarea Strategiei va genera creșterea vînzărilor cu amănuntul cu circa 5-10% anual și micşorarea dezechilibrului infrastructurii comerciale între localităţile urbane şi cele rurale cu 10 - 15%. De asemenea, documentul prevede extinderea reţelei comerciale cu circa 500 de unităţi anual, creşterea ponderii comerţului modern în totalul de vînzări cu amănuntul pe ţară pînă la 45%, sporirea ponderii comerţului la distanţă în totalul de vînzări cu amănuntul cu circa 2-3 % anual.

Potrivit Ministerului Economiei, strategia va fi realizată în două etape: 2014-2016 și 2017-2020. Mai întîi va fi îmbunătățit cadrul juridic şi instituţional, estimate resursele de mărfuri şi reţelele comerciale şi evaluate competenţele profesionale ale angajaților din comerţ. Cea de-a doua etapă include acţiuni de îmbunătăţire a infrastructurii comerciale şi modernizare a modelelor de distribuţie a produselor/ serviciilor.

Strategia de dezvoltare a comerţului interior pentru anii 2014-2020 o puteți vedea mai jos.

Strategia

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

business , comert , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1978
Populația:
1200 locuitori

Maiac este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 72 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 1200 de oameni. Localitatea Maiac a fost înregistrată oficial în anul 1978.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.