Copia documentului de atestare a Chişinăului a ajuns la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie
Foto: ipn.md |
Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei şi-a îmbogăţit colecţia de documente istorice. Sîmbătă, 12 octombrie, un grup de tineri voluntari a donat muzeului copia documentului istoric în care pentru prima dată este pomenit numele oraşului Chişinău. Documentul datează din anul 1436, iar copia acestuia a fost trimisă la Chişinău de la Arhiva Centrală a Documentelor Istorice din Varşovia, Polonia, transmite IPN.
Tinerii care au reuşit să obţină copia documentului istoric au spus că ideea de a face rost de documentul istoric le-a venit acum doi ani, cînd de Hramul Oraşului au vizitat Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie. Aceştia au spus că în alte ţări, de fiecare dată la sărbătorile organizate cu ocazia hramului unei localităţi, publicul poate să vadă documentul care atestă în istorie fondarea acesteia. Aceştia au vorbit cu mai mulţi muzeografi şi istorici care le-au spus că documentul de atestare a Chişinăului se află în Polonia, însă copia acestuia costă foarte mult.
Unul din tineri a spus că, de fapt, mai scump a costat rama în care a fost pusă copia documentului şi tranzacţia transferului în Polonia, decît copia. Acesta nu a vrut să spună suma pe care au fost nevoiţi să o achite pentru a obţine copia documentului.
Şeful sectorului Arheologie de la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, Ion Tentiuc, a menţionat că gestul tinerilor este foarte frumos. „Trecutul oraşului este şi trecutul nostru şi mă bucur că sunt oameni care vor să păstreze această istorie”, a mai spus Ion Tentiuc.
Copia documentului de atestare istorică a denumirii oraşului Chişinău este inclusă în expoziţia organizată cu ocazia Hramului Oraşului.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX
- Populația:
- 51 locuitori
Hlinaia Mică este un sat din cadrul comunei Rotunda, raionul Edineţ. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 de oameni. Satul Hlinaia Mică a fost întemeiat la sfîrșitul secolului XIX. Relieful zonei este deluros, cu soluri de ciornoziom. Localnicii au folosit izvoarele pentru a amenaja cîteva lacuri artificiale, apa cărora este folosită pentru irigare.
Comentarii
(0)