Pînă la finele anului, Republica Moldova va avea o Strategie de reformare a justiţiei
Proiectul Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pe anii 2011-2015 a fost pus în discuţie pentru prima dată de către membrii Consiliului Naţional pentru Reforma Organelor de Ocrotire a Normelor de Drept. Potrivit preşedintelui interimar, preşedintelui Consiliului, Marian Lupu, la moment, în document există mai multe lacune, care urmează a fi înlăturate pînă la prezentare spre examinare Guvernului. „Documentul propus spre discuţie mai are pînă va ajunge la adoptare şi implementare, dar apariţia lui marchează încheierea unei perioade de măsuri segmentare, necoordonate şi, de multe ori, speculative, şi trecerea la o abordare sistemică şi profundă a reformei în justiţie”, a declarat el.
Strategia prevede implementarea unui şir de prevederi noi ce vizează aspecte instituţionale, cum ar fi revizuirea competenţelor Consiliului Superior al Magistraturii, locul şi rolul procuraturii în sistemul de justiţie şi altele. De asemenea, a fost discutat numărul necesar de procurori şi judecători fie pe cap de locuitor, fie pe numărul de dosare deschise. „Principalul avantaj al acestei schimbări ar trebui să fie o schimbare structurală şi calitativă, care să garanteze cetăţenilor, instituţiilor, investitorilor din Republica Moldova un sistem de justiţie independent, echitabil, operativ şi accesibil. Numai construind un asemenea sistem, vom consolida statul de drept, vom asigura egalitatea în faţa legii şi vom combate principalele flagele, care sufocă societatea noastră: corupţia, criminalitatea, încălcarea drepturilor omului”, a afirmat Lupu. Totodată, preşedintele interimar s-a arătat nemulţumit că un şir de ministere nu au prezentat propuneri pentru Strategie. Marian Lupu a mai specificat că Strategia de reformă în domeniul justiţiei urmează să fie aprobată pînă la finele anului. De asemenea, Ministerul Justiţiei urmează să prezinte şi un Plan de acţiuni privind implementarea Strategiei.
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1672
- Populația:
- 2137 locuitori
Sadîc este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sadîc și Taraclia. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Cantemir și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2137 de oameni. Satul Sadîc a fost menționat documentar în anul 1672.
Comentarii
(0)