|
Precizări: Cine depune cererea pentru a primi compensații – chiriașii sau proprietarii apartamentelor?
Chiriașii sînt cei responsabili de depunerea cererii pentru a primi compensații, nu proprietarii imobilelor. Respectiv valoarea compensației va fi calculată în funcție de situația lor, a chiriașilor.
Precizările au fost făcute de secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder. Potrivit secretarului, este important „cine locuiește astăzi, în realitate, în acel apartament sau casă”.
La emisiunea Tele Matinal de la TVR Moldova, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale a fost întrebat cine se face responsabil de a depune această cerere pentru a primi compensațiile în cazul celor care stau în chirie.
„Dacă stăm la chirie, noi – chiriașii, sîntem responsabili de a trimite cererea. Ce contează în această cerere e cine locuiește astăzi, în realitate, în acel apartament sau casă. Nu cine este înregistrat sau unde este reședința înregistrată oficial. Deci, chiriașii trebuie să se înregistreze alături de toți locatarii”, a menționat Corina Ajder, adăugînd că ulterior compensația se calculează în funcție „de situația lor”.
Secretarul a mai spus că alocația „este gîndită în așa mod încît să fie primită înainte de data achitării facturii”. „Deci pentru luna noiembrie de exemplu, pentru cei mai mari furnizori am primit factura la sfîrșitul lunii și ar urma să o achităm pînă pe data de 20 pentru gaz și 30-31 pentru energie termică a lunii următoare, a lunii decembrie. Iar cetățenii vor avea deja compensația pînă la această dată pentru a putea să o includă în bugetul lor de facturi și să achite deja cu suportul nostru”, a adăugat Ajder.
Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale a raportat că pînă pe 7 noiembrie au fost depuse 157 924 de cereri pentru acordarea compensațiilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025. Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md pînă la data de 28 noiembrie. Pe perioada sezonului rece (noiembrie-martie), cererile pot fi depuse oricînd, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începînd cu luna următoare.
Sursa:
- Spectacol grandios dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici ©
- Maia Sandu a reacționat la moartea rabinului, cetățean moldovean, stabilit în EAU
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1489
- Populația:
- 10027 locuitori
Leova este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Leova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Leova este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 10027 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu denumirea de „Tîrgul Sărăţii”, datează din 1489. Ştefan cel Mare dăruieşte aşezarea slujitorilor săi, Petru şi Leova, de la care probabil a provenit actuala denumire – Leova.
Comentarii
(0)