28 octombrie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1279
Anatol Plugaru: „Evreii se ridică în picioare și se mîndresc cu Israelul pe muzică moldovenească”
28 octombrie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1279

Anatol Plugaru: „Evreii se ridică în picioare și se mîndresc cu Israelul pe muzică moldovenească”

Evreii le datorează moldovenilor formarea lor ca națiune, iar imnul național al Israelului a fost alcătuit în baza melodiei asemănătoare cîntecului popular moldovenesc „Carul cu boi”, și astfel de zeci de ani evreii se ridică în picioare și se mîndresc cu țara lor pe muzica moldovenească.

Despre cest lucru a declarat deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și fostul ministru al Securității Naționale, Anatol Plugaru, transmite Noi.md.

El a amintit că a fost o vreme cînd evreii constituiau aproape jumătate din populație, iar în unele orașe din actuala Moldovă ei reprezentau majoritatea populației.

„Nicăieri în lume evreii nu s-au simțit atît de bine ca în Moldova. Atît în partea sa vestică, peste Prut, cît și în această parte în care trăim noi, și chiar pe teritoriile noastre transnistrene. Nicăieri în lume. S-au simțit atît de bine, încît au ocupat funcții de conducere, inclusiv în stat. Ministrul de stat al marelui domnitor al Moldovei Ștefan cel Mare în secolul al XV-lea a fost un oarecare Benjamin Șor, care a dublat vistieria statului moldovenesc”, a spus Anatol Plugaru.

Potrivit lui, există trei țări în lume cărora evreii le datorează cel mai mult.

„Este vorba, în primul rînd, despre Statele Unite, pentru că în 1948 evreii au plecat spre patria lor istorică din Statele Unite. În al doilea rînd - Rusia, pentru că fără permisiunea lui Iosif Stalin ar fi fost de neconceput crearea statului Israel, a existat o rezistență nebună, nimeni nu a vrut practic, dar Stalin a insistat și le-a dat evreilor un stat. Iar a treia țară este Moldova. Ei au plecat de aici cu cîntecele noastre, cu dansurile noastre, cu o mare parte din bucătăria noastră, cu obiceiuri bune și așa mai departe. Le-am dăruit chiar și un imn. Imnul evreilor se bazează pe melodia veche moldovenească „Carul cu Boi””, a subliniat deputatul primului parlament al Moldovei și fost ministru al Securității Naționale.

El a atras atenția asupra faptului că acesta este un cîntec moldovenesc vechi, cunoscut, care, în opinia sa, este primul cîntec anti-globalizare și primul cîntec ecologic, în care se vorbea despre cît de bine trăiau moldovenii, cît de confortabil se simțeau înainte de era revoluției tehnice, așa-numitul progres tehnologic. Ei erau împotriva motoarelor cu aburi, a poluării. Iar morala - mai bine în carul cu boi, este mai sigur, mai sănătos și așa mai departe.

Anatol Plugaru a povestit că un evreu ager, Naftali Herz Imber, a compus acum mai bine de 100 de ani o poezie evreiască de 10 strofe, în care se vorbea despre visul evreilor de a se întoarce în patria lor istorică - Ierusalim. Această poezie le-a plăcut atît de mult altor evrei, încît au insistat ca cineva să alcătuiască și muzică.

Și un alt evreu, originar din Ungheni, Shmuel Cohen, a alcătuit muzică pentru poezia lui Imber. Făcînd acest lucru, el a făcut o mișcare evreiască genială: a luat muzica, melodia moldovenească „Carul cu Boi”, pentru că se potrivea foarte bine pentru versuri.
„Și drept rezultat a apărut un cîntec evreiesc, cu cuvinte evreiești, cu visele lor, pe o melodie pur moldovenească. Pe undeva au modificat melodia, pe undeva au colorat-o, au scăzut viteza, a adăugat cîteva retușuri și s-a primit un cîntec evreiesc, care a plăcut atît de mult altor evrei, încît aceștia, la primul congres sionist al liderilor mondiali europeni din 1897, au decis să-l facă imn”, a spus Anatol Plugaru.
Potrivit acestuia, în acest fel, deja de mulți ani evreii se ridică în picioare și se mîndresc cu țara lor Israel pe muzica moldovenească, creîndu-și identitatea pe un imn scris în baza unui cîntec populară moldovenesc, iar evreii se mîndresc cu faptul că sînt foarte înfrățiți cu moldovenii, care au contribuit astfel la cultura și identitatea poporului evreu și a Israelului ca stat.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
359 locuitori

Sălcuţa Nouă este un sat din cadrul comunei Cîrnăţenii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Căușeni și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 359 de oameni. Satul Sălcuţa Nouă a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.