|
Petru Lucinschi despre atacurile xenofobe: „Intelectualii și statul trebuie să ia atitudine ”
Intelectualitatea și instituțiile statului trebuie să ia atitudine în fața mesajelor xenofobe care au apărut recent în spațiul public, consideră fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.
Astfel a comentat pentru Noi.md declarațiile susținătorilor Maiei Sandu, care au avut accente xenofobe la adresa naționalității contracandidatului său în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Alexandr Stoianoglo.
„În acest context, există două căi de acțiune. Mai întîi este reacția societății, iar primul indicator este cum reacționează intelectualitatea. Intelectualii trebuie să fie gardienii stării spirituale a societății. Ei reflectă starea de spirit și trebuie să apere principiile fundamentale de conviețuire. A doua cale este reacția instituțiilor statului. Este esențial ca aceste incidente să fie tratate cu seriozitate și sancționate conform legii. Nu trebuie să trecem peste aceste situații cu ochii închiși ”, a subliniat Petru Lucinschi.
Fotul președinte a atras atenția că, spre deosebire de alte state, în Moldova nu au existat conflicte etnice majore în ultimele decenii. Potrivit lui, astfel de mesaje nu doar că tensionează atmosfera politică, dar riscă să submineze stabilitatea și armonia în societatea noastră.
„Cazul de xenofobie, atît de discutat în presă, reflectă, din păcate, o situație tristă în societatea noastră. Asemenea afirmații le-am auzit de mai multe ori în discuții private, însă, odată publicate, ele creează o atmosferă tensionată. În Europa, astfel de comportamente sînt sancționate foarte strict, existînd o legislație clară, iar societatea reacționează prompt. Aceste lucruri sînt absolut inacceptabile și, conform legislației în vigoare, sînt prevăzute pedepse. La noi, în primăvara acestui an, tot pe principii etnice, unii medici au refuzat să opereze anumiți pacienți. Au mai existat astfel de incidente, însă nu au fost luate măsuri. Noi trăim într-o țară polietnică, nu am avut situații de conflicte etnice. Să nu dea Dumnezeu să trecem prin asemenea conflicte, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Ne mai vorbind de faptul că, așa cazuri pe pot aduce un dezavantaj în procesul nostru de integrare europeană ”, a adăugat fostul președinte.
Menționăm că, recent în rețelele sociale, au apărut mai multe mesaje ale susținătorilor Maiei Sandu, cu tentă xenofobă față de naționalitatea contracandidatului său, Alexandr Stoianoglo.
Redacția Noi.md a realizat un material la acest subiect cu mai multe persoane cunoscute din Moldova, care și-au exprimat dezacordul total cu astfel de discursuri de ură și discriminare.
După mesajele activiștilor PAS, Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu i-a cerut ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău să ia atitudine față de valul de ură interetnică.
Totodată, Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), a facut un îndemn pentru toți oamenii, care își permit asemenea declarații xenofobe să se oprească, asta în părimul rînd, și doi - instituțiile statului ar trebui punctual să intervină.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1586
- Populația:
- 356 locuitori
Socola este un sat din cadrul comunei Vadul-Raşcov, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul se află la o distanță de 9 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Socola este atestat documentar în 1586.
Comentarii
(0)