21 noiembrie 2024, 21:48 views 26997
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria video |

Socola, raionul Şoldăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
356 locuitori

Socola este un sat din cadrul comunei Vadul-Raşcov, raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 0.45 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.05 km. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul se află la o distanță de 9 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. Satul Socola este atestat documentar în 1586.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni, dintre care 48.60% - bărbaţi și 51.40% - femei. Structura etnică a populaţiei era următoarea: 98.88% - moldoveni, 0.56% - ucraineni, 0.56% - ruşi.

[în sus]Monumente ale naturii

Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic „Profilul Geologic Socola” este o arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 10 ha la sud-vest de satul Socola, raionul Şoldăneşti.

În terasa superioară a malului înalt, în spatele satului Socola, este săpat cel mai vast, cel mai enigmatic şi cel mai necercetat complex rupestru din această parte a Europei. Cercetătorii spun, că grotele ar fi de provenienţă carstică, fiind apoi transformate de mina omului în tainice refugii şi în lăcaşe de cult. Înşiruirea complexului pe patru nivele, de-a lungul a peste şapte kilometri de mal, oferă o incredibilă panoramă a giganticului complex rupestru.

Acest complex reprezintă un monument geopaleontologic cu o suprafaţă de 10 ha şi o peşteră cu vestigii culturale din secolul X. Astăzi, cu excepţia cîtorva de la primul nivel, ele sînt practic inaccesibile vizitatorilor fără o pregătire alpinistică.

Izvoarele, care alimentează rîuleţul pe porţiunea defileului au debitul de 10 – 200 l/sec. Cel mai mare din ele este „Izvorul Pietroasei” (în ascendent) şi izvorul “Cărăuşilor” în (descendent).

[în sus]Istoria localitații

Satul Socola este atestat documentar în 1586.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1147 locuitori

Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Halahora de Jos,  Halahora de Sus, Chirilovca. Satul Halahora de Sus se află la o distanță de 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa şi la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni. Prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.