24 octombrie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1100
Moldovenii nu vor reacționa la îndemnurile xenofobe
24 octombrie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1100

Moldovenii nu vor reacționa la îndemnurile xenofobe

Referitor la declarațiile făcute pe rețelele de socializare de către susținătorii Maiei Sandu despre naționalitatea candidatului la președinția Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, redacția noi.md a cerut opinia mai multor persoane cunoscute din Republica Moldova. Iată ce cred aceștia:

Corneliu Popovici, fostul ministru al Educației: ”Sînt profund îngrijorat de creșterea discursului de ură, discriminare și xenofobie în spațiul public moldovenesc. Este inadmisibil ca, în secolul XXI, să asistăm la astfel de manifestări care ne amintesc de un trecut pe care speram că l-am depășit.

Celor doi activiști din partidul ce se autoproclamă proeuropean și care și-au permis declarații xenofobe, le-aș adresa un cunoscut aforism: „un neghiob, ușor devine și xenofob”. Aceste persoane ar trebui să fie sub supravegherea organelor de drept, deoarece atât cadrul normativ național, cât și cel european sancționează astfel de declarații.

Mă îngrijorează profund faptul că astfel de manifestări și declarații xenofobe, cu tentă fascistă, sunt tot mai frecvent întâlnite în societatea moldovenească. Din păcate, ele vin inclusiv din partea unor persoane care se pretind promotori ai valorilor europene, se consideră parte din elita intelectuală, dar în realitate sunt niște troglodiți, lipsiți de cultură elementară și bun-simț.

Îngrijorarea mea este și mai mare când constat că astfel de declarații sunt făcute inclusiv de cadre didactice. Am fost șocat să citesc recent postarea unei pretinse profesoare de la un liceu cunoscut din Chișinău, care și-a permis aprecieri xenofobe, recurgând la etichetări sterile pe criterii etnice.

Fac un apel la rațiunea cetățenilor noștri să stopăm orice astfel de manifestare, deoarece acest tip de discurs lovește brutal în relațiile dintre etniile Moldovei, erodează coeziunea socială, adîncește fragmentarea societății noastre și riscăm să alunecăm într-un haos din care nu va mai fi cale de ieșire.
Solicit autorităților să ia măsuri ferme pentru a sancționa orice formă de incitare la ură și discriminare. Viitorul Moldovei depinde de capacitatea noastră de a trăi împreună, în pace și armonie, indiferent de originea etnică sau de convingerile noastre”.

Irina Vlah, fost bașcan al UTA Găgăuzia: „Atîta agresivitate, ură vine din partea propagandiștilor lui Sandu. Ei vor să-i deporteze, să-i priveze de cetățenie pe toți cei a căror alegere nu le place. Ei numesc jumătate din țară „proști” și „inconștienți”.”

„Doamnă Sandu, explicați activiștilor dumneavoastră că oamenii au dreptul la opinii diferite. Aceasta se numește „libertate de exprimare” și „libertate de alegere”. Acestea sînt acele valorile europene despre care vorbiți și pe care chiar dumneavoastră le încălcați grosolan.

Activiștii dumneavoastră incită la dușmănie, incită la nazism. Ei umilesc și insultă cetățenii Moldovei. Dvs. personal sînteți responsabilă pentru această campanie de ură”.

Vlad Filat, fost prim-ministru: Responsabilă direct de aceste acțiuni este Maia Sandu. Și îi recomand - opriți-vă!!
Atunci cînd erați atacată că nu aveți familie, copii și nu puteți, din cauza asta. conduce o țară... eu nu am fost de acord cu aceste afirmații!
Dar... vă cer să vă opriți haita din acest atac, care are la bază nu că non-valori europene, dar o pornire criminală.
În calitate de președintă, Maia Sandu trebuie să asigure respectarea legii și protejarea fiecărui cetățean.
Vom depune o plângere la Poliție și la Consiliul pentru Combaterea Discriminării”.

Iurie Muntean, fost deputat, fost viceministru al Economiei și Comerțului: ” De fapt, declarațiile xenofobe și pline de o ură pur zoologică, făcute de cei mai activi și vestiți influenceri ai partidului PAS și Maiei Sandu personal, îndreptate spre originea etnică a lui Alexandr Stoianoglo nu miră deloc. Acesta este rezultatul firesc și previzibil al dezbinării și învrăjbirii sociale și interetnice pe care partidul de guvernare le-a semănat pe întreg parcurs al mandatului său.

Și da! Acesta este felul în care activiștii PAS “pricep” Ideea Europeană!

Haideți să nu ne facem iluzii în privința lor! Cred că fiecare din noi s-a confruntat și nu o dată cu asemenea “manifestări” din partea “nucleului” acestui partid. Mai ales, în ultimele săptămâni și zile. Și în special zile după primul tur al alegerilor prezidențiale.

Așa că, vă rog, nu vă lăsați induși în eroare de manierele scandaloase, deseori dezumanizante și vădit dezaxate ale “influencerilor, “bloggerilor”, “jurnaliștilor” și altor propagandiști și agitatori ai partidului PAS și Maiei Sandu. Ei nu sunt niște “marginali”! Cum ar încerca să afirme unii.

Această “armată” reflectă cu exactitate nanometrică esența morală și mintală a angajatorilor săi din PAS, precum și modul în care respectivii “înțeleg” Integrarea Europeană cu mottoul ei UNITĂ ÎN DIVERSITATE! Nazismul tot a început cu scandaluri și altercații prin cîrciumi și străzi - on-line-urile și off-line-urile de altădată la un loc”.

Vasile Chirtoca, Președintele DAAC Hermes SA și Președintele Consiliului de Administrație al DAAC Hermes Grup SA: ”Găgăuzii trăiesc împreună cu moldovenii de mai bine de 200 de ani. Prin venele multor moldoveni curge sînge găgăuz și viceversa.

Multe familii sînt mixte, majoritatea găgăuzilor, inclusiv candidatul la președinție Stoianoglo, vorbesc moldovenește, toți găgăuzii sînt enoriași ai Mitropoliei Moldovei. Știu, comunicînd cu mulți găgăuzi, cum bătrînii acestui neam frățesc, transmit din generație în generație urmașilor amintirea acelor vremuri cînd moldovenii au adăpostit pe pămîntul lor acest mic neam de turci-creștini și deja de cîteva secole trăiesc împreună în pace și armonie.

În conștiința găgăuzilor este întipărită această recunoștință, în baza căreia s-a format atitudinea lor patriotică față de Patria Mamă - Republica Moldova. Găgăuzii cu siguranță nu sînt mai puțin patrioți ai Republicii Moldova decît acei cetățeni care se numesc români, ruși sau ucraineni, iar marea majoritate a moldovenilor înțeleg bine acest lucru. Moldovenii nu vor înțelege și nu vor reacționa la aceste apeluri xenofobe, care, în locul efectului scontat, doar vor dăuna imaginii Maiei Sandu. S-ar putea că aceste provocări urmăresc anume astfel de obiective”.

Natalia Morari, jurnalistă și prezentatoare TV: Cum credeți, n-ar trebui ca Sandu personal, în calitate de Președinte al Republicii Moldova, să facă o declarație publică privind atacurile xenofobe ale fanilor săi asupra oponentului său Alexandr Stoianoglo?

Da, știm despre reacția PAS de condamnare a acestui individ, dar acum nu este vorba despre o simplă persoană, ci despre candidatul la președinție Stoianoglo, persoana cu care Grigorievna va trebui să iasă la o dezbatere deja duminica aceasta.

Prin tăcerea sa, Maia Sandu devine personal responsabilă pentru campania de ură, xenofobie și discriminare pe criterii etnice și politice împotriva oponentului său și împotriva fiecărui al doilea cetățean al țării care a exprimat o poziție diferită la referendum.

Maia Sandu este obligată moral să condamne astfel de discursuri publice ale susținătorilor săi, deoarece nu există nicio prevedere în Constituție care să permită privarea de drepturi a cetățenilor care nu o susțin pe Maia Sandu. Deși, judecînd după modul în care au evoluat evenimentele în ultima perioadă, ne îndreptăm cu pași repezi spre o societate complet „purificată” de toate elementele incomode.

Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, candidat la președinție: Calea europeană nu înseamnă un limbaj al urii. Calea Moldovei este calea dreptății pentru toți, a consolidării întregii societăți.

Maia Sandu a crezut că parcursul european poate fi însușit de o singură persoană. Dar ea a tras în jos viitorul european. Noi trebuie să găsim o bază comună pentru a consolida toate forțele din Moldova.

Calea europeană nu înseamnă cenzură, teroare polițienească și sărăcie, organizarea de referendumuri propagandistice. Calea Moldovei este calea dreptății pentru toți, calea consolidării întregii societăți.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
36 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul comunei Taxobeni, raionul Făleşti. Satul Vrănești este situat la 25 km de orașul Florești și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de locuitori. Satul Vrănești a fost menționat documentar în anul 1613.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.