21 octombrie 2024, 17:30 Realitatea moldovenească views 1410
Maia Sandu, despre referendum:
21 octombrie 2024, 17:30 Realitatea moldovenească views 1410

Maia Sandu, despre referendum: "Votul permite introducerea în Constituție a principiului de aderare a R. Moldova la UE"

Maia Sandu, candidată la funcția de președinte a R. Moldova, a venit cu unele declarații despre referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană (UE), desfășurat în data de 20 octombrie odată cu scrutinul prezidențial, notează Noi.md.

"Referendumul a fost cîștigat cu un vot majoritar și acest vot majoritar permite introducerea în Constituție a principiului care presupune aderarea R. Moldova la UE. Comunitatea internațională respectă voința cetățenilor.

Despre fraude, precum cumpărarea voturilor, aceste acțiuni ale grupărilor criminale, vorbim de cîțiva ani.

Cel mai important este să avem o justiție, care va sancționa cumpărarea de voturi și, dacă justiția ar fi funcționat în toți acești ani, oamenii care cumpără aceste voturi, oamenii care participă în aceste scheme de cumpărare a voturilor ar fi fost sancționați și astăzi nu ar fi reprezentat un risc pentru democrația din R. Moldova.

Este un lucru, la care trebuie să lucrăm mai bine decît am lucrat pînă acum, pentru că vedem că aceste scheme de cumpărare a voturilor pot avea efecte destul de semnificative", a spus Maia Sandu.

Ea a mai precizat că instituțiile statului au documentat fraude de cumpărare a 300 de mii de voturi și că justiția din țara noastră mai are de lucrat pentru a contracara pe viitor astfel de încercări.

Menționăm că diferența dintre opțiunile DA și NU ale alegătorilor la referendum este una extrem de mică: potrivit datelor CEC, în urma procesării a 99,645 din sufragii, 50,46 la sută din cetățeni au optat pentru DA, iar 49,54% au spus NU plebiscitului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Maia Sandu , referendum , constitutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1125 locuitori

Risipeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Risipeni și Bocşa. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1125 de oameni. Satul Risipeni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.