|
Prețurile la pămînt vor continua să crească în R. Moldova
Prețul unui hectar de pămînt a ajuns la 120 de mii de lei în unele raioane de nord ale R. Moldova, iar costurile vor continua să crească, a spus, în podcastul Europei Libere „În esență...”, Vasile Șarban, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
În prezent, prețul unui hectar de pămînt oscilează în R. Moldova, în funcție de regiune și raioane, de la 35.000 la 100.000 de lei, iar potrivit lui Vasile Șarban, în regiunea de nord un hectar de teren poate fi vîndut și cu 120 de mii de lei (peste 6,2 mii de euro).
Invitatul podcastului „În esență...” consideră că prețurile la pămînt vor continua să crească, mai ales în cazul terenurilor cu sisteme de irigare și a celor cu soluri de calitate superioară. Majoritatea terenurilor din țară sînt de calitate superioară, a precizat Șarban.
Întrebat cum ar putea evolua prețurile la pămînt, odată cu aderarea R. Moldova, în perspectivă, la Uniunea Europeană, Vasile Șarban a spus că inițial ar putea crește „exagerat”, așa cum s-a întîmplat, bunăoară, în România și Bulgaria, iar apoi să coboare „la normal cum era pînă la aderare”.
Prețul mediu al unui hectar de teren agricol în UE este de 10,5 mii de euro. Cele mai mari prețuri la pămînt sînt în Malta – peste 233 de mii de euro per hectar; Țările de Jos – peste 85 de mii de euro și în Luxemburg – în jur de 43 de mii de euro per hectar.
Secretarul de stat al MAIA a mai spus la Europa Liberă că în Moldova utilizarea incorectă și nesăbuită a tehnologiilor au efecte „distructive asupra calității solului”.
Vasile Șarban susține că solul moldovenesc continuă să se numere printre cele mai fertile din lume, iar dacă va continua să fie degradat în ritmurile actuale R. Moldova ar putea pierde acest statut.
La mijlocul acestui an, în cadrul Congresului Mondial al Societăților Științei Solului, Cernoziomul Tipic din stepa Bălțului a fost declarat Solul Anului 2024. Propunerea a fost avansată de Societățile Științei Solului din Canada și Polonia.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1986
- Populația:
- 334 locuitori
Prioziornoe este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 103 km de Chișinău. Populaţia satului Prioziornoe alcătuia 334 de oameni în anul 2000. Satul Prioziornoe a fost înființat în anul 1986.
Comentarii
(0)