|
Locuitorii de strada Zimbrului din capitală, nemulțumiți de construcția unei clădiri în apropiere. Ce spune primăria
Locuitorii de pe strada Zimbrului din sectorul Rîșcani al capitalei sînt nemulțumiți de faptul că în apropierea caselor lor urmează să fie ridicat un nou imobil, mai multe decît atît aceștia spun că într-un mod ilegal au fost defrișați mai mulți copaci fructiferi de pe un teren pentru a face loc construcției unui drum care va servi drept cale de acces către imobilul care urmează să fie construit.
Ieri aceștia au organizat o acțiune de protest împotriva construcției din zonă chemînd la fața locului atît poliția, cît și reprezentanții preturii sectorului Rîșcani.
”Pe această stradă există mereu încercări de a construi clădiri cu mai multe etaje. Acest lucru va duce în mod inevitabil la distrugerea parcului și la conflicte permanente, deoarece infrastructura existentă nu permite un flux mai mare de mașini decît cel existent. În mod ilegal, autoritățile, în opinia noastră, au alocat cîțiva metri de teren municipal (nr. cadastra 0100424.605), fără niciun act permisiv, drept „acces” la terenul pe care urmează să fie construită clădirea cu mai multe etaje. Menționăm faptul că locuitorii din zonă, deja de 10 ani solicită în mod legal acest teren în calitate de loc de uz comun al imobilului, dar au fost refuzați. Cu toate acestea, terenul respectiv a fost atribuit acestui dezvoltator într-o lună, fără niciun document legal”, spun locuitorii din zonă.
Totodată, oamenii menționează că în zonă au fost tăiați circa 60 de copaci fructiferi sădiți de locatarii care amenajase grădini pe această parcelă de pămînt.
”Remarcăm în acest loc, în doar cîteva zile ei au reușit deja să taie peste 60 de copaci, să distrugă liniile electrice și sînt în conflict permanent cu locuitorii. Fără niciun document legal, terenul cu numărul cadastral 0100424.605 a fost transformat în drum. Acest lucru va duce la faptul că prin această secțiune îngustă vor trebui să treacă sute de mașini zi și noapte, ceea ce este absurd. Menționăm faptul că nicio structură de stat nu și-a asumat responsabilitatea pentru crearea vreunui drum aici, pe care să circule mașini, iar consiliul municipal, în general, nu cunoaște nimic despre această construcție. Noi protestăm împotriva acestui haos, ne-am adresat în instanța de judecată, la primărie și altor instituții pentru a anula autorizația acestei construcții ilegale. Cerem autorităților să oprească distrugerea parcului, să oprească acest haos și aceste conflicte și să anuleze autorizația ilegală pentru această construcție, or, aici nu există infrastructura necesară pentru astfel de construcții”, au spus locatarii.
De a semenea, oamenii sînt nemulțumiți de faptul că în zona lucrărilor lipsește un panou informativ care trebuie să fie nelipsit în cazul unor lucrări de construcție.
La fața locului a venit și vice-pretorul sectorului Rîșcani care a menționat că se va documenta în acest caz și ulterior va veni cu o reacție.
La rîndul său, responsabilii din cadrul Primăriei Chișinău, au menționat că terenul de pe strada Zimbrului 10, este unul privat.
”Actele permisive s-au eliberat în cadrul legal, iar nemulțumirile unor vecini nu trebuie să fie bazate pe informații false și să inducă în eroare, dar să urmărească Regulamentul Local de Urbanism. Totodată, APL se bazează pe lege și regulamentele în vigoare și rugăm să nu fie exploatat subiectul politic. În acest context, referitor la lucrările autorizate pe terenul cu nr. cadastral 0100424.570 de pe str. Zimbrului 10, sectorul Râșcani, mun. Chișinău, specificăm că Primăria municipiului Chișinău a emis acte permisive (pentru proiectare/construire) în scopul realizării lucrărilor de construire a unui obiectiv rezidențial cu spații comerciale la parter și parcări auto subterane (R.Î. 2S+P+4E) pe terenul PROPRIETATE PRIVATĂ cu nr. cadastral 0100424.570 de pe str. Zimbrului 10, și anume: certificatul de urbanism pentru proiectare nr. CU-0002872 din 11.03.2024 și autorizația de construire nr. AC-0001282 din 11.06.2024. Actele permisive au fost emise în conformitate cu procedurile stabilite de Legea nr. 163/2010 „Privind autorizarea executării lucrărilor de construcție” și cu prevederile urbanistice în vigoare ale localității. În acest context, vă informăm că, conform Codului de reglementare urbanistică „C2”: zonă comercială cuprinde funcțiuni ce asigură o gamă largă de servicii mai rar frecventate. CUT comercial maxim: 1 (în zone R1-R5) și 2 (în zone R6-R7). Zone învecinate cu unitatea de reglementare urbanistică „C2” din care face parte parcela examinată – „R2” (subzona locuințelor unifamiliale, izolate sau cuplată). Parcaj: nenormat pe străzi cu circulație intensă și normat în zone cu densitate redusă. Se detaliază că, conform Ghidului de Zonare a mun. Chișinău, în zona „C2” spațiile comerciale se vor amplasa la parter și la etajul 1 al clădirilor. Condițiile privind POT și retragerile și înălțimile se înscriu în prescripțiile zonelor R6-R7 (LOCUINȚE COLECTIVE P+3E și mai înalte).
În actele permisive sus-menționate, autoritatea publică locală a specificat mai multe condiții pentru încadrarea eficientă a obiectivului în situl existent, cât și pentru a nu admite afectări ale terenurilor și construcțiilor învecinate”, se arată în mesajul primăriei.
Redacția noi.md nu a reușit să obțină un comentariu de la reprezentantul companiei de construcții care a fost prezent la protestul menționat mai sus.
De asemenea, am solicitat autorităților locale să clarifice suplimentar despre tăierea de copaci sus-menționată, precum și dacă există decizii ale consiliului municipal cu privire la lotul cu numărul codastral 0100424.605.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1708
- Populația:
- 2217 locuitori
Pelinei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sătuc și Pelinei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2217 oameni. Satul Pelinei a fost menționat documentar în anul 1708.
Comentarii
(0)