02 octombrie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 929
Vitalie Levința: „Foarte importantă este igiena utilizării spațiului digital”
02 octombrie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 929

Vitalie Levința: „Foarte importantă este igiena utilizării spațiului digital”

Este extrem de important ca cetățenii să respecte igiena utilizării spațiului digital.

Despre acest lucru a declarat expertul în securitate cibernetică, Vitalie Levința, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

El a menționat că, vrem sau nu vrem, dar noi trăim într-un spațiu digital, într-o lume digitală.

„Acolo avem rețele sociale, acolo avem conturi, acolo lucrăm, acolo învățăm, acolo ne distrăm, acolo ascultăm muzică. Sîntem într-o lume digitală. Dar, la fel ca în lumea reală, avem nevoie de protecție, nu în zadar avem lacăte, nu în zadar avem dispozitive antifurt la mașini, avem camere video, sisteme de alarmă în case. Ne protejăm. Și accesul la dispozitivele noastre digitale trebuie, de asemenea, să fie protejat”, a subliniat Vitalie Levința.

El a reamintit că în lumea digitală trăim folosind date care se află în spațiul digital, folosind instrumente digitale și, vrem sau nu vrem, ne deschidem datele, datele personale, datele financiare, care pot fi folosite, de aceea este important să ne protejăm de utilizarea abuzivă a acestor date, să ne protejăm pentru ca răufăcătorii să nu poată folosi aceste date.

Expertul în securitate cibernetică a subliniat că pentru aceasta noi avem parole, autorizare dublă sau triplă, autorizare prin date biometrice și așa mai departe. Dar este important să le utilizăm corect.

De exemplu, este important să schimbați parolele, să nu aveți aceeași parolă pentru toate conturile, să schimbați parolele la fiecare trei sau patru luni, sau la fiecare șase luni, să încercați să schimbați și să alegeți parole mai complexe.

Vitalie Levința crede că ideal ar fii să memorezi toate parolele, dar menționează că există aplicații care îți permit să ții toate parolele ascunse sub o singură parolă.

„Acolo există o singură parolă, adică, știind-o, te conectezi la sistem, unde automat spune că ai o astfel de parolă pentru acest cont, o astfel de parolă pentru acest cont, o astfel de parolă pentru alt cont, adică acolo sînt toate parolele”, a subliniat expertul în securitate cibernetică.

În plus, el a atras atenția asupra faptului că copiii nu ar trebui să plaseze imediat informații despre vacanțele lor în străinătate cu părinții lor, pentru ca infractorii să nu afle că nu sînt acasă.

„Este important să le spunem să nu își divulge datele, să nu spună tuturor pe rețelele sociale despre o excursie la mare peste cîteva zile, despre faptul că nu va fi nimeni acasă. Ei îi sfătuiesc pe copii să facă fotografii din vacanță, dar să le posteze doar după ce ajung acasă. Oamenii nu trebuie să știe că acasă nu este nimeni. Și acest lucru este foarte important”, a declarat Vitalie Levința.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vitalie Levința , securitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1463
Populația:
1118 locuitori

Rudi este un sat şi comună din raionul Soroca. Rudi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1118 oameni. Satul Rudi a fost menționat documentar în anul 1463.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.