26 iulie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1267
Ministerul Dezvoltării Economice:
26 iulie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1267

Ministerul Dezvoltării Economice: "Pe teritoriul complexului de la Berești, nu vor exista obiecte cu destinație militară"

"Informațiile vehiculate pe rețelele de socializare despre utilizarea complexului logistic pentru operațiuni militare, inclusiv livrarea de arme din România pentru Ucraina, sînt false". Acesta este răspunsul Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) la solicitarea Noi.md în privința unor informații apărute în spațiul online.

Potrivit Ministerului, complexul logistic Berești nu este dezvoltat pentru a fi utilizat în scopuri militare.

"Aceste zvonuri sînt denaturate și nu corespund realității. Cel mai probabil, acestea sînt știri false lansate în spațiul public de persoane rău-intenționate, avînd scopul de a crea panică și frică în societate, pentru a manipula și a semăna neîncredere în rîndul cetățenilor față de autoritățile guvernamentale.

Pe teritoriul complexului logistic nu vor exista niciun tip de echipament sau obiect cu destinație militară. Acest complex va fi unul civil, destinat activităților comerciale. Complexul va fi specializat în transbordarea, manipularea și depozitarea temporară a containerelor și a mărfurilor generale, servind ca o legătură critică în rețeaua logistică. Scopul principal este facilitarea circulației bunurilor, asigurarea unei manipulări eficiente și rentabile a mărfurilor și consolidarea integrării comerciale regionale.

Proiectul include, de asemenea, planuri de îmbunătățire a compatibilității sistemului feroviar al Moldovei cu sistemul UE, creînd astfel un coridor de transport fără obstacole pentru mărfuri {...}".

În răspunsul MDED, se mai arată că, odată implementat, proiectul va oferi mai "multe beneficii pentru economia țării noastre, printre care:

-Reducerea costurilor comerciale și a blocajelor de transport, îmbunătățind competitivitatea Moldovei pe piața globală;

-Consolidarea legăturilor comerciale regionale, promovînd stabilitatea economică pe termen lung în Europa de Est.

-Conectivitate sporită la rețeaua de transport a UE - Construirea complexului logistic Berești va facilita conectarea infrastructurii noastre mai largi (1520 mm) cu ecartamentul standard al UE (1435 mm). Complexul va permite transbordarea tren-tren, tren-camion și camion-tren, îmbunătățind astfel conectivitatea infrastructurii noastre cu rețeaua de transport a UE;

-Reducerea congestionării traficului pe drumuri și la punctele de trecere a frontierei;

-Complexul va permite transportul de mărfuri din și către UE fără a fi nevoie să se schimbe seturile de roți ale trenurilor".

Menționăm că la acest subiect redacția Noi.md s-a adresat cu o solicitare și către Ministerul Apărării. În răspunsul instituției, se arată următoarele: "În urma discuțiilor purtate cu specialiștii din domeniul logistic al Ministerului Apărării, vă informăm că instituția noastră nu are nici o legătură cu construcția complexului logistic multinodal din Moldova, care urmează să fie la stația feroviara Berești din Ungheni".

Amintim că, potrivit MDED, "complexul va fi construit pe un teren de aproximativ 18 de hectare, proprietate a statului".

"Proiectul prevede dezvoltarea unei infrastructuri moderne care să acopere toate tipurile de transport terestru de mărfuri. Aceasta va include căi de acces feroviare și rutiere, macarale pentru containere, platforme de operare a mărfurilor și depozite, asigurînd astfel o operare eficientă și rapidă.

Obiectivul principal al proiectului este transformarea terminalului Berești într-un nod logistic regional. Acesta va facilita accesul Republicii Moldova la coridoarele de transport internaționale, contribuind astfel la integrarea țării în rețeaua globală de transport și logistică. Acest lucru este esențial pentru dezvoltarea economică și competitivitatea Moldovei pe piața internațională", se arată în comunicatul ministerului.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
2776 locuitori

Teţcani este un sat şi comună din raionul Briceni. Teţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Teţcani se află la o distanță de 27 km de oraşul Briceni şi la 260 km de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2776 de oameni. Prima atestare documentară a satului Teţcani datează din anul 1577.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.