|
Corneliu Popovici: ”La moment AȘM s-a transformat într-o fantomă care nimeni nu mai știe cu ce se ocupă”
La moment Academia de Științe a Moldovei (AȘM) s-a transformat într-o fantomă care nimeni nu mai știe cu ce se ocupă, iar reforma din domeniul științific a cunoscut un eșec total.
Declarațiile au fost făcute de fostul Ministru al Educației și Cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul unei emisiuni televizate.
”Reforma în domeniul cercetării s-a pornit sub lozinca optimizării cheltuielii, sporirii eficienței, sporirii gradului de implicare sau de apropriere dintre știință și educație în învățămîntul superior. Cu părere de rău au trecut 2 ani de la această reformă și au trecut 7 ani de la prima loviturădată fostei AȘM care a dus în final lichidarea acestei instituții și acum ce avem. AȘM care pînă în 2017 practic era principalul for științific din Republica Moldova. Vedeți recentele publicați făcute de academicianul Gheorghe Duca care vorbea despre faptul că acel model pe care îl aveam noi în Republica Moldova era un model preluat de foarte multe țări și apreciat de destul de înalt inclusiv de unele structuri ale ONU. Acum, din acest simbol al științei inclusiv care pregătea recomandări pentru dezvoltarea societății noastre, identificarea unor soluții în probleme cheie cum ar fi: demografia, apei - noi riscăm să rămînem fără apă potabilă și vom pleca din R.Moldova nu doar ca să găsim un loc de muncă în alte țări dar nu o să avem apă potabilă. Deja sînt unele semnale grave la această situație, mă refer la rîul Nistru și la rîurile aferente rîului. La moment AȘM s-a transformat într-o fantomă care nimeni nu mai știe cu ce se ocupă”, a declarat Popovici.
Potrivit fostului ministru al educației, în prezent oamenii care au falimentat Academia, acum primesc distincții de stat.
”Se adună oameni probabil la un ceai și pleacă. Mai mult decît atît, am observat că se acordă distincții ști cui? Persoanelor care au falimentat Academia începînd cu anul 17, cît nu ar fi de paradoxal. Un fel de sindrom al Stockholmului. Cît prevește institutele de cercetare care au creat faima R. Moldova, care au stat la dezvoltarea industriei noastre, de acolo vin noile tehnologii, noile metode de organizare a muncii, de proiectare, de producere, aceste instituții nu mai există. Ele au fost transformate în niște structuri fără persoană juridică în cadrul unor universități. Pînă nu de mult angajații acestor structuri nu au primit salariul. Care sînt perspectivele, ele sînt foarte incerte. Iată de ce, acele scopuri care au fost formulate, sau acele lozinci care au fost lansate înainte de a porni această așa numită reformă de sporire salariilor, sporirea implicării cadrelor științifice în procesul de instruire au rămas doar lozinci.
Noi cu părere de rău la capitolul știință avem un eșec mare”, a mai spus Popovici.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1659
- Populația:
- 2867 locuitori
Ţînţăreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţînţăreni și Creţoaia. Satul Țînțăreni este situat la o distanță de 10 km de orașul Anenii Noi și la 33 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2867 de oameni. Prima atestare a satului Ţînţăreni a fost în 1659 (cu numele de Luțeni).
Comentarii
(0)