08 iulie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1068
Prețul unui coș de produse alimentare în iunie 2024 rămîne neschimbat
08 iulie 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 1068

Prețul unui coș de produse alimentare în iunie 2024 rămîne neschimbat

Indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI) este s-a situat la 120,6 puncte în iunie 2024, neschimbat față de cifra revizuită pentru luna mai. Creșterile indicilor prețurilor la uleiul vegetal, zahăr și produse lactate au compensat scăderea indicelui prețurilor la cereale, în timp ce indicele prețurilor la carne a rămas aproape neschimbat.

Indicele FAO este o măsură a variației lunare a prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare. Se calculează ca media indicilor prețurilor a cinci grupe de produse de bază, raportați la cotele medii de export ale fiecăreia dintre grupe în perioada 2014-2016.

În ciuda a patru creșteri lunare consecutive, FFPI a rămas cu 2,1% mai mic decît valoarea sa corespunzătoare din urmă cu un an și cu 24,8% mai mic decît vîrful său atins în martie 2022.

Cereale

Prețurile la cereale au scăzut cu 3,0 % față de mai 2024 și cu 9,0 % față de anul trecut, pe vremea aceasta. Prețurile globale de export ale tuturor cerealelor importante au scăzut de la o lună la alta. Scăderea prețurilor grîului a reflectat în principal presiunea sezonieră exercitată de recoltele în curs în emisfera nordică.

Ulei vegetal

Prețurile uleiurilor vegetale au înregistrat o medie de 131,8 puncte în iunie, în creștere cu 3,1 % față de luna mai și marcînd cel mai ridicat nivel din martie 2023. Creșterea cotațiilor uleiurilor de palmier, soia și floarea-soarelui, în timp ce prețurile uleiului de rapiță au rămas practic neschimbate, a condus la creșterea indicelui acestei grupe.

Lactate

Indicele prețurilor produselor lactate a crescut doar cu 1,2% față de luna mai, dar cu 6,6% peste valoarea sa corespunzătoare din urmă cu un an. În iunie, cotațiile internaționale ale prețului untului au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimul an, susținute de creșterea cererii globale pentru livrările pe termen scurt, pe fondul vînzărilor mari cu amănuntul și al scăderii sezoniere a livrărilor de lapte în Europa de Vest.

Carne

Indicele aceste grupe a fost practic neschimbat față de mai, situîndu-se cu 1,8 %) sub valoarea corespunzătoare din urmă cu un an. Scăderea prețurilor internaționale la carnea de pasăre a fost aproape compensată de creșteri moderate sau ușoare ale prețurilor la carnea de ovine, porcine și bovine.

Zahăr

Indicele FAO al prețurilor la zahăr a beneficiat de o mică creștere, cu 1,9% față de mai 2024, după trei scăderi lunare consecutive. Acesta încă rămîne cu 32,8 puncte (21,6 %) mai mic decît valoarea sa din iunie anul trecut.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

preţ , produse alimentare , 2024

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
252 locuitori

Spicoasa este un sat din cadrul comunei Burlacu, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Spicoasa a fost înființat în anul 1924 cu denumirea Cuciurgoaia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.