07 iulie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1058
Ostalep, despre scandalul ”Interpol”:
07 iulie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1058

Ostalep, despre scandalul ”Interpol”: "Ei nu știu ce să facă și nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea"

Unul dintre suspecții în schema de corupție la biroul Interpol din Republica Moldova - fostul ministru al Justiției, fostul șef al SIS și fostul președinte al Comisiei de Controlul al Fișierelor Interpol (CCF), Vitalie Pîrlog, a fost avertizat pentru ca acesta să poată fugi cu puțin timp înainte de sosirea în țara noastră a unei echipe mixte de ofițeri de poliție din FBI și Franța pentru a participa la operațiunile de arestare.

Această opinie a fost exprimată de expertul în securitate și fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii Morari.live, relatează Noi.md.

El a atras atenția asupra faptului că atunci cînd Vitalii Pîrlog a fost numit director al SIS, el l-a numit în funcția de șef de Aparat pe Gheorghe Racoviță, unul dintre apropiații săi.

Cînd Vitalii Pîrlog a plecat de la SIS la Interpol, Gheorghe Racoviță a fost numit ulterior șef al serviciilor secrete moldovenești. De aceea, în tot acest timp el nu a observat ce făcea Vitalie Pirlog și Biroul Interpol din Moldova, și pînă în prezent omul lui continuă să fie șef al serviciilor secrete moldovenești.

"Dar spuneți-mi, cine va verifica acest lucru? Voi spuneți, cum este posibil așa ceva? Pirlog și această brigadă, care au făcut toate aceste lucruri, ar fi trebuit să fie supravegheați de șeful serviciilor de informații, care este omul lui Pirlog", a declarat Valeriu Ostalep.

El și-a exprimat regretul că autoritățile moldovenești, precum și jurnaliștii de investigație care pretind că știu toate planurile Rusiei și ale serviciilor sale speciale cu 10 ani înainte, nu văd ce se întîmplă sub nasul lor.

"Ei nu știu, sau spun că știu, dar din anumite motive nu informează pe nimeni. Ceea ce este, de asemenea, foarte suspect. Asta se numește complicitate. Autoritățile ar trebui să tragă niște concluzii. Vitalie Pîrlog a fost avertizat de cineva din serviciile speciale cu o săptămînă înainte de acest scandal, iar el a părăsit țara. Din nou a avut loc o scurgere de informații. Cine a permis acest lucru? Eu arăt cine și de unde, dar din anumite motive nimeni nu este interesat din nou de acest lucru, ceea ce este, de asemenea, suspect", a declarat expertul în securitate și fost ministru adjunct de externe.

"Oamenii ar trebui să înțeleagă că pentru însăși Uniunea Europeană și pentru Interpol acesta este un mare dezastru, căci, după cum s-a dovedit, timp de 5 ani chiar sub nasul lor s-au întîmplat astfel de lucruri. Și dacă în Moldova nu ar fi venit serviciile speciale străine, în special americanii de la FBI, această situație ar fi fost "stinsă" aici pe loc, la fel cum nu știu ce să facă acum. La moment, nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea, nici în privința SIS, nici a altor situații", a declarat Valeriu Ostalep.

Amintim că pe 4 iunie, în Republica Moldova au fost efectuate peste 30 de percheziții în cadrul unei anchete privind investigarea unei scheme de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări au primit mită pentru a interfera cu publicarea de către Interpol a notificărilor roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională, precum și a obține azil sau statut de refugiat în Republica Moldova.

Aceștia au împiedicat Interpolul să publice "notificări roșii" privind persoane urmărite la nivel internațional. Această anchetă a fost desfășurată de Procuratura Anticorupție în cooperare cu ofițerii francezi, cu asistența FBI.

Organele de drept au anunțat reținerea a 5 suspecți. Printre aceștia se numără șeful Biroului Interpol din Moldova, Viorel Țentiu, acuzat de corupere pasivă. Acesta a fost plasat mai întîi în arest preventiv și apoi transferat în arest la domiciliu.

Patru din cei cinci reținuți în acest caz au fost eliberați din arest. Acest lucru a fost explicat prin lipsa riscului de eschivare de la justiție.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , Interpol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
3212 locuitori

Pituşca este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Pituşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Călărași și la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3212 oameni. Satul Pitușca a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.