13 august 2013, 11:00 Realitatea moldovenească views 8277
13 august 2013, 11:00 Realitatea moldovenească views 8277

R. Moldova este a doua ţară din Europa care pune în practică e-apostila


Foto: moldpres.md

Serviciul electronic e-apostila a fost lansat astăzi, la Chişinău, în prezenţa Prim-ministrului Iurie Leancă, ministrului Justiţiei, Oleg Efrim şi a directoarei Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Astfel, Republica Moldova este a doua ţară din Europa şi a cincea ţară din lume care pune în practică e-apostila. Pînă acum acest serviciu era disponibil online doar în Spania, Statele Unite ale Americii, Columbia şi Noua Zeelandă.

Premierul a declarat că e-apostila reprezintă un instrument modern în prevenirea corupţiei şi face parte din priorităţile primelor 100 de zile de activitate a Guvernului. Iurie Leancă a precizat că noul mod de oferire a apostilei în regim online va diminua din implicarea intermediarilor – notari şi persoane cu procură - fapt care va îmbunătăţi interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile statului, va schimba în bine atitudinea lor şi va spori încrederea cetăţenilor în viitorul ţării noastre.

Şeful Guvernului a mai menţionat că anual de serviciul apostilă beneficiază aproape 100 de mii de oameni, mulţi dintre care locuiesc peste hotare. De acum încolo, apostilele vor fi obţinute mai uşor, într-un timp mai scurt, la tarife mai joase şi cu mai puţine bariere birocratice.

La rîndul său, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim a menţionat că lansarea e-apostilei, alături de alte servicii electronice în domeniu, este parte a reformei justiţiei şi se înscrie în şirul de acţiuni privind implementarea concepţiei e-justiţie. Totodată, e-apostila sporeşte nivelul de transparenţă şi eficienţă în prestarea serviciilor publice, prin utilizarea pe larg a registrelor şi documentelor electronice.

Stela Mocan, directoarea Centrului de Guvernare Electronică a declarat că serviciile electronice sînt foarte solicitate în Republica Moldova, iar populaţia este pregătită pentru a le accesa activ. Astfel, după lansarea serviciului e-cazier juridic în septembrie 2012, în mai puţin de un an, 97% din solicitări sînt făcute online.

În context, Premierul a menţionat importanţa avansării în procesul de modernizare a serviciilor publice prin intermediul tehnologiilor informaţionale, pentru a oferi servicii de calitate şi la preţuri rezonabile cetăţenilor Republicii Moldova.

Cuvinte cheie:

servicii , internet , coruptie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
2143 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Făleşti. Izvoare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2143 de oameni. Satul Izvoare a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.