|
Experți, despre exercițiile militare moldo-americane: "Sînt o provocare și încalcă grav principiul de neutralitate din Constituție"
Republica Moldova, statutul ei de neutralitate, un conflict în vecinătate și exerciții militare moldo-americane: cîțiva experți și-au exprimat părerile despre felul cum se încadrează ultimele acțiuni în contextul nostru constituțional, dar și al percepției populației în cazul unor astfel de exerciții, notează Noi.md.
Potrivit lui Victor Stepaniuc, istoric, fost deputat și ex-viceprim-ministru, astfel de exerciții militare moldo-americane constituie o încălcare serioasă a Legii Supreme a Republicii Moldova.
"Consider că toate aceste exerciții militare ale unei țări neutre, cum este Moldova, cu un bloc militar, este o încălcare a Constituției R. Moldova, deoarece, potrivit art. 11 din Legea Supremă noi sîntem stat neutru. Mai mult, aceste acțiuni sînt în defavoarea țării noastre în contextul conflictului militar din țara vecină. Este un război nu doar între Rusia și Ucraina, dar este, practic, un război nedeclarat între NATO și Rusia și chestiunea aceasta este foarte primejdioasă nu doar pentru țara noastră, dar pentru toată Europa.
Cred că cei de la conducerea țării, indiscutabil, greșesc. În felul acesta noi sîntem atrași în riscurile unui conflict militar, care ar putea să aibă loc pe teritoriul țării noastre, cu atît mai mult că avem încă nerezolvat și diferendul transnistrean.
Guvernanții trebuie să se gîndească foarte bine ce fac ei în contextul geopolitic actual și să nu ignore statutul de neutralitate stipulat în Constituție. Constituția este obligatorie pentru toți".
Și fostul șef al Serviciului de Informație și Securitate al Republicii Moldova, Anatol Plugaru, a menționat pentru Noi.md faptul că, după părerea sa, astfel de acțiuni din partea militarilor moldoveni și americani contravin legislației noastre.
"Este o încălcare grosolană a Constituției și a principiului neutralității permanente a Republicii Moldova. Este o acțiune nesăbuită a autorităților noastre și o formă de atragere a Republicii Moldova în război. Aceste acțiuni, manevre nu înseamnă nimic altceva decît o provocare".
Avocatul și juristul Pavel Midrigan a declarat pentru Noi.md că astfel de exerciți, cu tehnică militară defilînd pe drumurile din Moldova, formează și o percepție specifică și din partea mai multor cetățeni, care se arată deranjați de astfel de acțiuni.
"Vecinii noștri au mai declarat, semnînd chiar și acte în acest sens, că, în caz de ceva, ei sînt gata să intervină, inclusiv cu forțele armate. România este țară membră NATO și este clar că acolo dirijează americanii cu bazele militare, nu românii. Noi avem un poligon la Bulboaca, unde, poftim, faceți exerciții, nimeni nu vede, nu știe.
Dar astfel de exerciții, precum cele comune cu militari americani, ne deranjează. Pe mine, ca cetățean, mă deranjează. Noi vrem pace. Cu atît mai mult, americanii! Unde sînt americanii și unde sîntem noi ... Mai înțeleg niște exerciții cu militari din state europene, dar cu ce ocazie americanii trebuie să vină să facă exerciții pe teritoriul Republicii Moldova {...} Masi mult, în situația în care avem un conflict în vecinătatea noastră și noi, într-o măsură oarecare, sîntem implicați, deși cei de la conducere se fac că nu văd, totuși noi deja am declarat poziția noastră în favoarea unei părți în acest conflict".
În data de 2 mai, Ambasada Statelor Unite (SUA) la Chișinău a emis un comunicat, în care a menționat despre faptul că "efectivele Trupelor Aeropurtate ale Forțelor Armate din SUA și Republicii Moldova vor participa în săptămînile următoare la un exercițiu military, planificat, de salturi aeriene și desfășurare a forțelor terestre în regiunile centrale și nordice ale Republicii Moldova". Ambasada a specificat că aceste exercițiile multinaționale dintre SUA și Moldova «fac parte din colaborarea continuă a forțelor militare dintre țările noastre».
Menționăm că, potrivit articolul 11 din Constituția Republicii Moldova, îara noastră este stat neutru, alineatele acestui articol prevăzînd următoarele:
"(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său".
Potrivit Dicționarului explicativ, noțiunea de neutralitate are și sensul de: "Situație politică și juridică a unui stat care nu se amestecă în conflictul dintre alte state, care nu acordă sprijin statelor beligerante, iar în timp de pace nu ia parte la încheierea de alianțe și de pacte militare".
Amintim că astăzi, Ministerul Apărării a anunțat că Armata Națională va desfășura, în perioadele 20-24 mai și 27-31 mai curent, noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii.
Anterior, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a menționat că astfel de exerciții nu înseamnă că "armata se înarmează, dar că se modernizează".
"Transformarea și modernizarea se bazează pe docеrina Republicii Moldova, pe suficiența necesară pentru apararea statului, nu pentru alt tip de operațiuni militare", a explicat ministrul.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1900
- Populația:
- 205 locuitori
Mirnoe este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 205 oameni. Satul Mirnoe a fost înființat în anul 1900.
Comentarii
(0)