|
Valeriu Ostalep: "În rîndul moldovenilor înflorește capacitatea de a se adresa organelor de drept"
Sentimentele rusofobe care apar în Moldova, inclusiv pe rețelele de socializare, nu au dispărut niciodată, doar că au fost încetinite în anumite momente, iar rusofobia este folosită în prezent ca instrument de presiune politică.
O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate și fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii Puls, relatează Noi.md.
El a menționat că, de exemplu, în timpul președinției lui Vladimir Voronin, sentimentele rusofobe au fost încetinite datorită autorității acestuia.
”Toate s-au încheiat cu valul din anii 2009-2010. Nu încape îndoială, că în prezent rusofobia este utilizată ca instrument de presiune politică. Pentru mine este evident, că acest proces are caracter inspirat”, spus Valeriu Ostalep.
Totodată, el a menționat că pentru prima oară în 30 de ani observă cum oamenii încep să profite de schimbările pozitive din legislație, introduse acolo mai înainte.
Expertul în securitate a atras atenția asupra faptului că fenomenul despre care este vorba nu a dispărut, dar majoritatea oamenilor nu reacționa la el.
El a spus că pentru prima dată în ultimele șase luni a observat, și acest lucru este foarte încurajator, cum înflorește, mai ales în rîndul moldovenilor, capacitatea de a se adresa organelor de drept și de a utiliza instrumentele juridice existente.
Expertul în securitate și fostul viceministru de externe a amintit că anterior, sub presiunea comunității evreiești, în Moldova a fost adoptată o lege cu privire la pedeapsa pentru negarea Holocaustului.
De asemenea, a fost adoptată o lege care prevede pedepse pentru îndemnul la ură și îndemnuri bazate pe prejudecăți.
Valeriu Ostalep a atras atenția asupra faptului că Codul Penal conține multe articole, care, fiind aplicate corect, devin o stavilă mare în fața diverselor forme de discriminare.
El a spus că este îmbucurător faptul că recenta declarație publică a unui extremist, care vorbea despre găgăuzi, ruși și, apropo, despre moldoveni, că ei trebuie bătuți, uciși dacă nu-s de acord cu politica autorităților, a provocat nu doar o simplă indignare. Zeci de oameni total diferiți s-au adresat procuraturii din acest motiv.
”Ei nu aparțin unor partide, fiind doar oameni care au propria opinie. Și acesta nu este un caz unic. Eu dispun de informații, că au fost deschise peste zece dosare pe baza declarațiilor cetățenilor despre insultarea statului nostru, a moldovenilor și a reprezentanților altor naționalități. Asta este deja foarte bine. Asta înseamnă, că am fost aduși pe punctul în care nu mai credem nici pe Vodă, nici pe tot felul de cetățeni străini. Oamenii încep să înțeleagă, că dacă nu vei merge tu și nu vei face tu – nimeni nu o va face”, a menționat Valeriu Ostalep.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1500
- Populația:
- 100 locuitori
Pocşeşti este un sat din cadrul comunei Donici, raionul. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 100 de oameni. Satul Pocșești a fost menționat documentar în anul 1500.
Comentarii
(0)