|
«Moldova Europeană – 2030» fără școli sătești?
Republica Moldova numără 100 de școli, în care învață mai puțin de 50 de copii, și 300 de școli, în care «rod granitul științei» mai puțin de 100 de elevi. Aceste instituții școlare au ajuns o povară grea pentru bugetul Ministerului educației, în opinia conducătorilor acestuia, dat fiind că principalele cheltuieli (pentru salarizare, servicii comunale) trebuie transferate din buget, și guvernarea vrea să scape treptat de ele. Urmează să fie închise 100 de școli.
Colectivele pedagogice se alarmează cu privire la angajarea lucrătorilor din instituțiile școlare, iar conducerea Ministerului educației dă asigurări, că toți vor avea un loc de muncă, mai mult - și pedagogii, și elevii care vor trece în școli noi, vor primi finanțare de la stat. Doar că plățile temporare nu pot preveni urmările grave – migrația continuă a populației și dispariția satelor moldovenești – baza culturii și identității moldovenești.
Departe de casa părintească
La 14 martie, parlamentul a votat în primă lectură amendamentele la Codul educației RM nr. 152/2014. Una dintre schimbările propuse în document reglementează măsurile de sporire a accesului la educație pentru elevii din școlile medii generale mici și reținerea personalului didactic în sistem. Codul a fost completat cu art. 145¹, care prevede inclusiv și o plată suplimentară pentru părinții care își transferă copiii de la școlile mici la cele mari.
În partea 1 a art.. 145¹ a fost fixată prevederea, conform căreia pentru a spori accesul la educația de calitate, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor din instituțiile publice de educație cu un număr de elevi mai mic de 50, selectate de Ministerul educației și științei, care doresc să-și înscrie copilul la altă instituție publică primară sau medie generală, vor beneficia de alocații. Conform părții 2 a aceluiași articol, acești bani vor fi oferiți lunar, timp de doi ani după înscrierea elevului la școala nouă. Pentru perioada vacanței de vară – lunile iunie-august – aceste alocații vor fi suspendate. Partea 3 stabilește, că pentru a asigura mobilitatea personalului didactic din instituțiile de educație primară și medie specială cu un număr de elevi mai mic de 50, selectate de Ministerul educației, vor fi achitate alocații « pentru păstrarea acestui personal didactic în sistem în perioada, în care este înscris într-o altă instituție de învățământ primar sau secundar general».
În Nota informativă la proiectul de lege care prevede modificarea Codului educației și un șir de alte documente, se spune că aceste amendamente au fost elaborate « în contextul necesității realizării obiectivului general nr.3 al Strategiei naționale de dezvoltare «Moldova europeană – 2030», adoptate prin Legea nr. 315/2022, care este de a garanta tuturor o educație adecvată și de calitate pe tot parcursul vieții ».
De aceea părinților le vor fi propuse plăți lunare, care îi vor stimula să-și transfere copiii din școlile sătești mici în cele raionale, cu un număr mai mare de elevi. Potrivit ministrului educației și științei Dan Perciun, care a prezentat proiectul în parlament, transformările ar fi necesare și deoarece calitatea educației în asemenea școli sătești este mai proastă ca în cele orășenești, lasă de dorit și reușita școlară.
Rezultatele testării internaționale (PISA), făcute publice de ministrul Perciun în timpul prezentării proiectului de lege, arată că în școlile mari 7 din 10 elevi obțin un nivel minim de cunoștințe, în timp ce în instituțiile mici această cifră este de 3 din 10 elevi. În medie, comparativ cu semenii lor de la oraș, elevii de la sate acumulează mai puține puncte: cu 16% la citire, cu 13% - la matematică și cu 13% - la științele naturii.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1570
- Populația:
- 1645 locuitori
Chipeşca este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Chipeşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 25 km de orașul Şoldăneşti și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1645 de oameni. Menționat documentar în 1570.
Comentarii
(0)