02 august 2013, 15:58 Realitatea moldovenească views 12681
02 august 2013, 15:58 Realitatea moldovenească views 12681

Vladimir Solonari: Noi trăim într-o casă de sticlă


Foto: tv7.md

Fenomenul naţionalismului, care sunt rădăcinile şi consecinţele lui? La aceste întrebări a răspuns la Chişinău istoricul Vladmiri Solonari. La discuţii au participatpolitologi, jurnalişti şi reprezentanţi ai clasei politice.

O figură politică renumită de la începutul anilor 90, unul din fondatorii mişcării internaţionale „Edinstvo” Vladimir Solonari este în prezent docent la Universitatea din Florida centrală. Plecînd peste ocean profesorul a continuat să cerceteze procesul naţionalismului. Concluziile istoricului au fost inserate în cartea, care deocamdată este accesibilă numai în limba engleză. El a adus la cunoştinţa publicului moldovean conţinutul volumului. În cadrul interviului pentru TV7, profesorul Solonari a relatat despre situaţia din Europa Modernă, continentul care este dat exemplu pentru ţările în curs de dezvoltare.

Vladimir Solonari, Docent, Universitatea Din Florida Centrală: «Europa de asemenea se schimbă şi , cu părere de rău, tendinţele naţionalistedevin mai intense. În mod deosebit pe fundalul problemelor economice şi a urii faţă de cei veniţi. Romînia sau Moldova nu sunt unicele ţări, care trebuie să muncească foarte mult asupra imaginii proprii.»

Participanţii la discuţii au menţionat în unanimitate, că după 22 de ani de independenţă aspiraţiile naţionaliste din Moldova se fac simţite, mai ales la nivelul clasei politice. Reprezentanţii coaliţiei de la guvernare consideră, că puterea este în stare să dirijeze acest proces.

Vladimir Solonari, Docent, Universitatea Din Florida Centrală: «Observaţi ce se întîmplă, globalizarea, populaţia se deplasează. Sfatul meu este să nu uităm , că trăim întro casă de sticlă şi nu trebuie să aruncăm cu pietre în ea.»

Cuvinte cheie:

nationalism , politica , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
1081 locuitori

Musaitu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Musaitu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Taraclia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 1081 de oameni. Satul Musaitu a fost menționat documentar în anul 1529.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.