27 februarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1270
Anul 2028 aduce schimbări pentru pensionarii din Republica Moldova
27 februarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1270

Anul 2028 aduce schimbări pentru pensionarii din Republica Moldova

Vîrsta de pensionare pentru femei și bărbați în R. Moldova va fi egalată peste patru ani.

Din anul 2028, atît bărbații, cît și femeile, vor obține drep­tul de pensionare la 63 de ani. În prezent, femeile se pensi­onează la 60 de ani și 6 luni, iar vîrsta de pensionare crește cu șase luni anual. Din 1 iulie 2024, femeile se vor pensiona la vîrsta de 61 de ani, notează Noi.md cu referire la vocea.

Legea prin care s-a decis egala­rea vîrstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, pe atunci președinte al Comisi­ei parlamentare protecție socia­lă, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în R. Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vîrstă de peste 60 de ani este în creștere continuă.

De asemenea, se făcea trimitere la faptul că un șir de state europe­ne au pornit procesul de egalare a vîrstelor de pensionare ale femei­lor și bărbaților și de majorare ul­terioară a vîrstelor de pensionare, inclusiv pînă la 65 de ani în Cehia, Franța, Grecia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria și România, 67 de ani în Danemarca, Germania, Olan­da și Spania, 68 de ani în Irlanda, Finlanda și Marea Britanie.

Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților este de 34 de ani. În cazul femeilor, pînă pe 30 iunie anul curent, stagiul complet este de 33 de ani și 6 luni, iar din 1 iulie se va egala cu al bărbaților și va fi 34 de ani.

Pentru persoanele care nu au stagiu de cotizație complet, se cal­culează pensia incompletă, mări­mea căreia este proporțională cu numărul de ani vechime în mun­că. Persoanele care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vîr­stă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vîrstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă per­soanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu cinci ani pentru bărbați și cu trei ani pentru femei mai mare decît cel prevăzut în lege. Astfel, din luna iulie, indi­ferent de vîrstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pen­tru carieră lungă dacă au un sta­giu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Din 1 ianuarie 2024, persoanele pot solicita reexaminarea pensiei în cazul în care au continuat activita­tea după stabilirea/reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă. Din 1 aprilie 2023, cuantumul pensiei minime pentru limita de vîrstă cu stagiu complet de cotizare este de 2620 de lei.

Pentru femeile care au născut şi educat pînă la vîrsta de opt ani cinci şi mai mulţi copii, vîrsta de pensionare se diminuează cu trei ani de la vîrsta standard de pen­sionare pentru femei, în vigoare la data depunerii cererii pentru stabi­lirea pensiei.

Următoarea indexare a pensiilor va avea loc în aprilie. Autoritățile au anunțat că pensiile urmează să fie indexate cu 4,2%.

De precizat aici că moldovenii care muncesc legal peste hota­re, în unele țări, pot beneficia de pensii. R. Moldova a semnat acor­duri internaționale în domeniul securității sociale bazate pe princi­pii de proporționalitate cu 17 state. E vorba de România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Esto­nia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Grecia și Spania. Acordul semnat cu Spania urmează să fie ratificat de către Parlamentul de la Madrid.

Documentul semnat garantea­ză cetățenilor Republicii Moldova dreptul la pensie pentru limită de vîrstă, pensie de urmaș, pensie de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensie și indemnizație de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau de o boa­lă profesională și ajutor de deces din partea statului unde au lucrat legal.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

vîrsta de pensionare , 2028

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
556 locuitori

Baurci este un sat din cadrul comunei Chircăieştii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 556 de oameni. Satul Baurci a fost menționat documentar în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.