|
Alexandru Balan: "Faptul că Ilan Șor călătorește prin diferite țări este marea omisiune a serviciului de informații"
În cadrul Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova activează mulți profesioniști cu experiență, însă unii angajați de rang înalt ai SIS împiedică procesul de reformare a serviciului, creează probleme, situații de criză, compromit și discreditează serviciul atît în interiorul, cît și în afara țării.
Despre aceasta a declarat fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Balan, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.
El a spus că anterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a stabilit pentru Serviciul de Informații și Securitate sarcina de a se reforma, dar, din păcate, aceasta nu poate fi pusă în aplicare din cauza unor persoane din conducere.
Alexandru Balan a subliniat că cunoaște destul de bine situația din cadrul Serviciului de Informații și Securitate și poate spune cu certitudine absolută că în cadrul Serviciului activează profesioniști desăvîrșiți. Vîrsta medie a ofițerilor în funcție din cadrul Serviciului de Informații și Securitate este de 35-40 de ani. Aceștia sunt ofițeri destul de experimentați, care au în spate o experiență de lucru de 15-20 de ani și care cunosc foarte bine specificul muncii lor în cadrul diferitelor activități ale Serviciului de Informații și Securitate.
"Dar, din păcate, în conducerea Serviciului de Informații și Securitate au mai rămas unii angajați din perioada guvernării partidelor anterioare, care conduc unele departamentele importante ale Serviciului de Informații și Securitate și care nu permit parcurgerea acestui proces de reformă. Ei creează probleme, situații de criză, compromit și discreditează Serviciul atît în interiorul, cît și în afara granițelor țării noastre", a declarat fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.
Referindu-se la procesul de reformare a SIS, el a spus că, pe baza experienței internaționale, în țări precum Republica Moldova, serviciul de informații este divizat în două părți și are un serviciu intern, care ar trebui să se ocupe de activități de contrainformații, și un serviciu extern, care ar trebui să se ocupe de informații. Acum serviciu de informații în Moldova este combinat - adică în cadrul serviciului de informații există atît un departament de contrainformații, cît și un departament de informații. Toate informațiile se adună într-un singur departament analitic și apoi sînt prezentate directorului, care, la rîndul său, informează autoritățile corespunzătoare din țara noastră.
În același timp, potrivit lui Alexandru Balan, serviciul de informații ar trebui să existe separat de Serviciul de Informații și Securitate.
"Ar trebui să existe un serviciu intern, Serviciul de Informații și Securitate în interiorul țării, și ar trebui să existe Serviciul de Informații al Republicii Moldova", a specificat el.
Fostul director adjunct al SIS consideră că acest lucru va fi un mare plus pentru conducerea țării, deoarece în această situație, președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean vor primi informații din două părți. Adică, vor primi informații din interior, de la serviciul intern, în baza surselor și potențialului acestuia. A doua informație la aceeași sarcină o vor primi din partea serviciilor externe de informații. În acest fel, ei vor putea compara informațiile. Va exista o concurență între serviciile speciale.
Fostul director adjunct al SIS a declarat că vede unele probleme în activitatea direcției spionaj din cadrul Serviciului de Informații și Securitate.
"În primul rînd este vorba despre ofițerul care conduce această direcție. Îl cunosc destul de bine și îi cunosc potențialul și capacitățile. Văd problema în el și în echipa sa care conduce această direcție. Faptul că Ilan Șor, care se află pe lista de urmărire internațională, călătorește prin diferite țări este marea lor omisiune", a declarat Alexandru Balan.
Potrivit acestuia, ar trebui să existe o cooperare foarte activă cu serviciile speciale-partenere SIS, ar trebui să fie organizate activități în străinătate, inclusiv cu participarea ambasadei, ar trebui să existe o cooperare strînsă cu Ministerul Afacerilor Externe.
"Demult ar fi trebuit să existe un plan de activități active inter-ministeriale locale și străine, care să fie furnizat conducerii țării cu mențiunea "top secret" și pus în aplicare cu termene și sarcini concrete. Dar, ce observăm? Ne uităm, citim, vedem în surse deschise, pe canalele Telegram cum mulți rîd în interiorul Serviciului că primim informații de la un agent Google. Nu vom reuși să obținem succese, iar astfel Serviciul de Informații și Securitate nu se va putea impune drept profesionist în munca pe care o desfășoară", a subliniat fostul director adjunct al SIS.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1517
- Populația:
- 622 locuitori
Soloneţ este un sat din cadrul comunei Stoicani, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Soroca și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 622 de oameni. Satul Soloneţ a fost menționat documentar în anul 1517.
Comentarii
(0)