02 septembrie 2011, 16:03 Realitatea moldovenească views 11961
02 septembrie 2011, 16:03 Realitatea moldovenească views 11961

Primul sunet de clopoţel

Pentru instituţiile de învăţămînt atît din Republica Moldova, cît şi din raionul Donduşeni s-a început un nou an de studii 2011-2012. Primul sunet de clopoţel a chemat să se aşeze în băncile şcolii pentru a sorbi cu nesaţ din izvorul cunoştinţelor peste 400 de elevi din clasa întîi. E de menţionat faptul, că numărul acestora cu fiece an se reduce. Careul festiv, prilejuit de sărbătoarea primului sunet, la liceul teoretic „Alexei Mateevici” din or. Donduşeni, a fost deschis de Aliona Volontir, director adjunct pentru educaţie. Părintele Roman, paroh al bisericii „Acoperămîntul Maicii Domnului” din oraş a binecuvîntat atît elevii ca Dumnezeu să lumineze mintea lor pentru o învăţătură bună şi folositoare pentru viitorul lor şi al ţării, iar profesorii să aibă parte de sănătate pentru a îndruma discipolii să aleagă o cale dreaptă în viaţă. Alocuţiunea sa către elevi, Eugenia Cebotaru, directorul liceului teoretic „Alexei Mateevici”, a început-o cu fraza: „Bun venit în ţara cunoştinţelor”.

Simion Rotaru, primarul oraşului, în cuvîntarea sa a ţinut să mulţumească colectivului liceului că a pregătit atît de bine instituţia pentru noul an de studii.

La solemnitatea, dedicată primului sunet,  mesage de felicitare au adresat şi alţi oaspeţi de onoare: Natalia Cojocaru, şefa cabinetului metodic al Direcţiei de învăţămînt, Igor Stoica, şeful poliţiei orăşeneşti Donduşeni etc. La festivitate, de asemenea, a fost păstrată o minută de reculegere pentru fosta şi tînăra profesoară de biologie, Angela Taran, pe care a iubit-o  colectivul de profesori şi elevi, dar a plecat de timpuriu în împărăţia cerurilor.

Anul acesta de studii au păşit pragul liceului 42 de elevi, care vor învăţa în clasa întîi. Lor le-au fost adresate mesage de felicitare şi îndrumare  de elevii clasei a 12-a, care le-au înmînat abecedare.

După ce a răsunat primul sunet de clopoţel, elevii din clasele superioare au plecat la prima lecţie cu tema „Independenţa – suma vieţii noastre istorice”. Iar pentru elevii din clasa întîi tema lecţiei a fost „Să trăieşti, Moldovă – ţara noastră sfîntă”, la care ei au demonstrat cunoştinţe bogate despre Moldova şi au răspuns la întrebările învăţătoarei: cîte culori are drapelul republicii şi ce simbolizează ele, ce reprezintă stema ecesteia, care ţări sunt vecine cu republica noastră etc.

Aşadar, cunoştinţele căpătate în şcoală de elevi vor fi pilonii de bază în formarea potenţialului uman, a personalităţii capabile să transforme viitorul lor şi al ţării în întregime.

Sursa:  canalregional.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
85 locuitori

Zaporojeț este un sat din cadrul comunei Mocra din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Rîbnița și la 104 km de Chișinău. Populaţia satului Zaporojeț alcătuia 85 de oameni în anul 2004. Satul Zaporojeț a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.