26 ianuarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1794
O cercetătoare din Moldova a realizat o dronă pentru agricultura inteligentă
26 ianuarie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 1794

O cercetătoare din Moldova a realizat o dronă pentru agricultura inteligentă

O cercetătoare din Republica Moldova a realizat un brevet de invenție recunoscut la nivel internațional și înregistrat în Marea Britanie.

Este vorba despre Cristina Efremov care, în colaborare cu două universități din India, Annamacharya Institute of Technology and Sciences din Rajampet și Centurion University of Technology and Management din Odisha, a produs o dronă ce monitorizează culturile agricole și pulverizarea pesticidelor. Cristina este lectoră universitară și doctoră ingineră la Facultatea de Design, Departamentul design industrial și de produs din cadrul Universității Tehnice din Moldova, transmite Noi.md cu referire la diez.md.

Cercetătoarea explică faptul că utilizarea dronelor reprezintă o tendință nouă în agricultura cu precizie. Acest tip de agricultură, numită și „agricultura inteligentă” sau „agricultura prin satelit”, ajută fermierii să reducă costurile și să eficientizeze producția de calitate. În Republica Moldova, digitalizarea în acest domeniu se află abia la început.

Drona a fost realizată atît de specialiști din domeniul energetic, cît și de cei din design. Aceasta monitorizează culturile agricole și pulverizează pesticide. Mai exact, depistează unde este nevoie ca o plantă să fie stropită cu pesticide și o stropește cu o cantitate mică, dar suficientă. Este un vehicul aerian fără pilot și poate fi ajustată chiar de pe smartphone.

Utilizarea dronelor în agricultură contribuie direct la îmbunătățirea calității vieții populației, sporind, în același timp, bunăstarea nu numai a locuitorilor din mediul rural, dar și a întregii societăți.

Drona poate zbura la trei-patru metri înălțime deasupra culturilor, cu o viteză de 25 de kilometri pe oră utilizînd circa 20-25 de litri de substanță. Astfel se economisește lichid, deoarece în mod normal, prin intermediul tehnologiilor tradiționale, s-ar folosi 300-350 de litri. Grație dronelor, asupra culturilor sunt pulverizate picături de circa 130-210 de microni, respectiv lichidul se lipește de plantă. Așadar, dispare necesitatea de a stropi plantele utilizînd cantități mari de apă.

Vehiculul aerian a fost realizat mai mult la nivel de concept, însă prototipul a fost construit într-un laborator din India. Comunicarea dintre profesoară și restul colaboratorilor s-a desfășurat în mediul online.

India și Republica Moldova sunt două țări diferite, deci am ajustat necesitățile lor la ale noastre. Am depus un efort pentru a argumenta de ce Moldova are nevoie de aceste drone. Noi suntem într-o fază incipientă, însă la ei deja e destul de dezvoltată această sferă. A trebuit să ajustăm totul la condițiile țării noastre.

Sînt foarte receptivi, dar, în același timp, este dificil să lucrezi cu colaboratori internaționali, pentru că fiecare are viziunile și preocupările sale.

Întrebată cît de dificil este să realizeze parteneriate cu universități internaționale, Cristina Efremov spune că foarte mult depinde de abilitățile pe care le deții. În calitate de persoană care caută parteneri și comunică cu ei, este foarte important să fii diplomat(ă) și să știi să îți alegi un partener corespunzător. Potrivit dînsei, te ajută foarte mult dacă ai și specialiști din domeniu pe care îi cunoști și care sunt deschiși să îți creeze relații cu alții. Astfel, în cercetare, partenerii se creează în timp.

Specialista a precizat că Regatul Unit ajută toți cercetătorii să obțină un brevet, însă este destul de costisitor. Totuși, în cazul dronei, tot suportul financiar a fost obținut de la universitățile din India.

Înregistrarea brevetului a costat peste 5 000 de lire sterline (circa 112 000 de lei). Chiar dacă avem competențe destul de mari, noi, cercetătorii din Moldova, nu ne permitem din punct de vedere financiar și le sîntem recunoscători.

Avînd în vedere că este un brevet realizat în comun cu alte două universități internaționale, încă nu s-a decis ce se va întîmpla în continuare cu invenția.

Pentru că abia a fost elaborat, deocamdată avem doar recomandări. Ulterior, există posibilitatea ca această dronă să fie comandată de companiile din industrie în calitate de brand pentru industria lor. Așteptăm să vedem cum evoluează lucrurile, dar suntem pregătiți pentru a continua și a ne dezvolta.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cercetători , dronă , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
801 locuitori

Ţipleşti este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Sîngerei și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 801 oameni. Satul Țiplești a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.