23 ianuarie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1422
Serghei Banari:
23 ianuarie 2024, 14:00 Realitatea moldovenească views 1422

Serghei Banari: "Moldova nu poate fi în zona gri"

Moldova nu se poate afla în zona gri, pentru că este cel mai rău lucru care se poate întîmpla pentru o țară la redistribuirea marilor superputeri, cînd nu se încadrează nici într-o zonă de influență, nici în alta, nu poate fi responsabilă pentru ea însăși, iar alții nu vor să fie responsabili pentru ea.

Această opinie a fost exprimată de politologul, economistul și omul de afaceri Serghei Banari, în cadrul emisiunii "По фактам с Юлией Федоровой", relatează Noi.md.

În același timp, el consideră că, dacă Moldova va fi o zonă gri, în viitorul apropiat ea mai poate intra în zona de interese a altor țări.

"Aici totul va depinde de țara prin care Ungaria va avea acces la mare. Acest lucru ar trebui să fie stabilit. Mergînd mai departe. Depinde de cît de des se va gîndi Klaus Iohannis (președintele Romîniei - n.r.) înainte de a vorbi. Depinde dacă Transilvania rămîne parte a Romîniei sau nu. Depinde dacă rușii negociază în avantajul sau dezavantajul lor. Depinde dacă o entitate precum Austria-Ungaria va apărea brusc. poate să nu fie Austria-Ungaria, ci plus sau minus foarte asemănătoare cu axa Viena-Budapesta", - a declarat Serghei Banari.

În opinia sa, acestea sînt, de fapt, evenimente care vor avea loc în următorii 3-5 ani, iar acest lucru nu este atît de îndepărtat, deoarece schimbările tectonice ar trebui să se încheie pînă în 2030.

"Totul trebuie să fie finalizat pînă în 2030, iar pentru următorii 70 de ani trebuie să construim și să dezvoltăm ceea ce avem. Nimeni nu este pregătit să se afle într-o redistribuire constantă, care nu dă încredere în viitor. Superputerile ar trebui să construiască, nu trebuie doar să delimiteze noi teritorii, trebuie să construiască noi scheme imperiale, trebuie să construiască sisteme unificate de educație, de sănătate, de protecție socială, de cultură, de istorie, de lanțuri logistice", a declarat politologul, economistul și omul de afaceri.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Sergiu Banari , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
502 locuitori

Scăieni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1679.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.