11 ianuarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1197
Alexandru Muravschi:
11 ianuarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1197

Alexandru Muravschi: "Noi cu toții am fost romantici ai pieței"

În Republica Moldova este necesară o ușoară revizuire a abordării rolului statului în economia de piață și o revizuire radicală a politicii economice, de care ar trebui să se ocupe Ministerul Economiei.

O astfel de opinie a exprimat expertul independent, fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei din Moldova, Alexandru Muravschi, în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Fiodorova, relatează Noi.md.

El a menționat că Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării promovează în mod activ măsuri de așa-zisă debirocratizare a economiei și de promovare a digitalizării serviciilor în relațiile cu statul și între agenții economici, însă nu se înregistrează mari succese în atragerea investițiilor în economie, inclusiv străine.

Alexandru Muravschi a reamintit că și anterior erau implementate pachete de legi numite "Ghilotina-1" și "Ghilotina-2".

Potrivit lui, faptul că acum se anulează ștampilele sau unele certificate, este redus pachetul de documente - este un lucru bun, dar acest lucru este la nivelul unei divizii a Ministerului Economiei sau chiar a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Dar, din moment ce nu există nici o bază pentru un progres real, o creștere, nu vin investiții mari, este necesar de revizuit radical politica economică a statului, fapt de care ar trebui să se ocupe Ministerul Economiei.

"Dar, din moment ce investiții din partea companiilor străine nu vin, iar noi am făcut deja tot ce vreți, am creat zone libere și așa mai departe, înseamnă că trebuie să revizuim puțin abordarea noastră privind rolul statului în economia de piață. Cu toții am fost romantici ai pieței, cu toții am crezut la un moment dat că piața va rezolva totul și că nu este nevoie ca statul să intervină. Dar timpul arată că totul nu este chiar așa. De aceea, trebuie să ne uităm la rolul statului ca investitor și să dezvoltăm sectoarele care au perspective în Moldova", a declarat fostul vicepremier și fost ministru al Economiei.

În același timp, potrivit lui, aceste perspective trebuie definite luînd în considerare comerțul nu numai cu Vestul, ci și cu Estul.

"Trebuie să ne concentrăm nu doar asupra Uniunii Europene. Dacă există ramuri ale industriei care au perspective de vînzări în Est, în Rusia, Kazahstan și alte țări, atunci trebuie să le dezvoltăm în regim accelerat, pentru că nu putem rata această piață. Noi și așa am pierdut-o deja, dar trebuie să o cucerim din nou", a declarat Alexandru Muravschi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Alexandru Muravschi , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1398 locuitori

Gîrbova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Gîrbova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gîrbova este situat la o distanţă de 5 km de staţia de cale ferată Gîrbova, la 18 km de oraşul Ocniţa şi la 245 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1398 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gîrbova datează din anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.