22 iulie 2013, 15:51 Realitatea moldovenească views 5044
22 iulie 2013, 15:51 Realitatea moldovenească views 5044

Monumentul victimelor staliniste a ajuns la Chișinău


Foto: europalibera.org

Monumentul victimelor deportărilor staliniste a fost adus la Chișinău. Potrivit Direcției construcții capitale a Primăriei Chișinău, lucrările de instalare a acestuia în scuarul Gării Feroviare din capitală vor demara în această săptămînă, transmite NOI.md.

Șeful Direcției construcții capitale, Roman Sofroni, a menționat că monumentul a ajuns la Chișinău ieri, 21 iulie, iar astăzi va fi supus vămuirii. ”Dimineață trebuia să intre la terminal pentru a fi achitate toate taxele vamale. Urmează a fi instalat săptămîna aceasta, în funcție de operativitatea cu care vom găsi utilajul necesar pentru instalare. Este nevoie de o macara specială și, cum se va elibera, îndată va fi instalat. Ceea ce ține de scuarul gării, lucrările sînt aproape de final”, a precizat Roman Sofroni.

Amintim că instalarea monumentului victimelor represiunilor staliniste era programată pentru 6 iulie curent. Lucrarea cu o lungime de 12 metri și o înălţime de aproximativ 3 metri reprezintă un tren supraîncărcat cu oameni, evocînd familiile deportate în Siberia și Kazahstan în anii 1941-1949. Autorul lucrării este sculptorul Iurie Platon.
 

Sursa:  NOI.MD

Cuvinte cheie:

victime , monument , deportare , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
919 locuitori

Ratuş este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărătenii Noi, Zăicani, Zăicanii Noi, Ratuş și Mîndra. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 79 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 919 oameni. Satul Ratuș a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.