02 ianuarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1448
Pascaru, despre organizarea unui referendum: „Sînt probleme mari la nivelul imaginii partidului”
02 ianuarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1448

Pascaru, despre organizarea unui referendum: „Sînt probleme mari la nivelul imaginii partidului”

Organizarea unui referendum privind integrarea europeană a țării concomitent cu alegerile prezidențiale este o încercare de a soluționa problemele de imagine ale partidului de guvernare, consideră Nicolae Pascaru, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, expert și lider al organizației Voievod.

Potrivit lui, Partidul Acțiune și Solidaritate speră să-și atragă astfel voturile electoratului proeuropean la viitoarele alegeri prezidențiale. Declarația a fost făcută de Pascaru la emisiunea "Puls".

"Partidul de guvernământ are, de fapt, o echipă puternică care se ocupă de tehnologie politică și de alte lucruri care creează imaginea politicienilor. Decizia de a organiza alegerile prezidențiale și referendumul în aceeași zi, ne face să ne dăm seama că sunt probleme mari de imagine a partidului, a președintelui țării, pentru că guvernarea PAS poate fi caracterizată în principal ca o perioadă de eșec.

Cu toate acestea, un număr mare de oameni își fac mari iluzii în legătură cu această integrare și cred că este posibilă integrarea peste noapte și că problemele din Republica Moldova vor fi rezolvate automat. Ultimele sondaje arată că vectorul integrării europene este susținut de 40-45% dintre cetățeni".

Analistul politic notează că această strategie ar putea să nu aducă rezultatele scontate, având în vedere că încrederea în vectorul european a fost subminată de acțiunile pripite ale acelor guverne care s-au declarat pro-europene. În plus, Europa se schimbă rapid și nu în bine și s-ar putea să ajungem să mergem în locul greșit.

"Analiza politică pe care o fac lit-tech-urile lor vrea să facă transferabilă imaginea Moldovei în UE, să facă ca oamenii care sunt pro-europeni să voteze pentru Maia Sandu. Dar nu întotdeauna calculele politicienilor coincid cu starea de spirit a electoratului. Această idee este în joc și în pericol, având în vedere că în Moldova au fost atât de multe eșecuri sub drapelul UE, încât oamenii ar putea vedea această integrare în nuanțe mai gri. Moldova are nevoie de un proiect național care să aducă beneficii concrete oamenilor acum, nu peste ani.

Ei vin cu teze geopolitice populiste: alegeți fie Europa, fie Rusia, dar nu Moldova. Ni se promite o integrare peste 7-10 ani, dar nici atunci nu știm cu certitudine ce va fi cu acest proiect, vedem și cazul Turciei care de zeci de ani stă în rînd", a mai spus Pascaru.

Menționăm că majoritatea parlamentară a adoptat, la ultima ședință a Parlamentului din acest an, un amendament la Codul electoral, care prevede că referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nicolae Pascaru , referendum

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
377 locuitori

Dumbrăveni este un sat din cadrul comunei Vădeni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 377 de oameni. Satul Dumbrăveni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.