|
Valeriu Ostalep: Declarația despre retragerea Moldovei din CSI nu este serioasă și susține retorica antirusă a autorităților
Declarația privind presupusa retragere definitivă a Republicii Moldova din CSI pînă la sfîrșitul anului 2024 nu este una serioasă și se înscrie în retorica tradițională antirusească a actualelor autorități, pe care se bazează.
Această opinie a fost exprimată de expertul în securitate și fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, comentînd pentru Noi.md declarația șefei Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, potrivit căreia Republica Moldova se va retrage definitiv din CSI pînă la sfîrșitul anului 2024.
El a atras atenția asupra persoanei care a făcut o astfel de declarație "istorică".
"Dacă întrebați 99 la sută dintre oamenii din țara noastră cine este președintele Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, ei nu vor ști. Dacă întrebați 100 la sută din oameni, în afară de colegii de partid, cine este Doina Gherman și ce însemnătate are personalitatea sa pentru țara noastră și politica externă, nimeni nu are idee cine este și ce face și este puțin probabil să găsim pe internet ceva ce a făcut ea memorabil", a menționat Valeriu Ostalep.
În opinia sa, declarația Doinei Gherman poate fi calificată drept clovnească, deoarece vizează interesele unui întreg stat și nimeni nu știe ce se va întîmpla în această seară, ca să nu mai vorbim ce se va întîmpla peste șase luni sau un an din punct de vedere geopolitic. În același timp, trebuie să ținem cont de faptul că în Rusia locuiesc peste 300 de mii de cetățeni moldoveni.
Politologul și analistul a subliniat că întreaga activitate a actualei guvernări moldovenești este îndreptată împotriva Rusiei, și acestea se află încă la putere, inclusiv în baza retoricii antirusești, a rusofobiei cu elemente de schizofrenie. Prin urmare, ei pur și simplu încearcă să găsească orice formă pentru noi declarații isterice cu caracter antirusesc.
"În acest caz, este vorba despre presupusa retragere a Moldovei din toate structurile și acordurile cu CSI. Vorbele lor, așa cum ne-am convins cu toții în ultimii 3 ani, nu au nicio valoare: nici promisiunile, nici jurămintele, cu atît mai mult expertiză", a declarat Valeriu Ostalep.
În opinia sa, din punctul de vedere al intereselor serioase ale țării noastre, declarația Doinei Gherman poate fi tratată cu umor, pentru că nimeni nu o cunoștea pînă astăzi, iar în viitor nu va rămîne în memorie prin nimic, iar cuvintele sale sînt vorbe goale.
"Dacă vorbim despre o retragere reală din structurile CSI, nu am nicio îndoială că acești oameni sînt interesați să distrugă interesele economice ale statului nostru. Dar ei nu mai au mult timp pentru a se afla la putere. De aceea, nu mă interesează aceste declarații tactice sau orice acțiuni. Nu este nevoie de multă minte. Ei au mai mult de 60 de persoane. Au ridicat mîna și au ieșit imediat din toate acordurile. Cu același succes va face acest lucru orice guvern următor. Mă interesează mai mult lipsa unei înțelegeri clare a modului în care economia statului nostru se va dezvolta în continuare", a declarat politologul și analistul.
El a amintit că există pierderea pieței rusești pentru produsele agricole moldovenești, există dificultăți în tranzitul mărfurilor, livrări și călătorii în Rusia. Dar, din punct de vedere economic, legăturile dintre părți sînt încă strînse.
"Cele mai multe remitențe vin din Rusia. Sînt foarte multe detalii privind gazele, Transnistria, energia. În principiu, nimeni nu se va îndepărta de piața rusă. Cu toții ne dăm seama că toate acestea sînt dificultăți temporare create de noi înșine. Moldova dintr-un anumit motiv pur și simplu a renunțat la posibilitatea de a cîștiga niște bani", a declarat Valeriu Ostalep.
În opinia sa, declarația Doinei Gherman despre posibila retragere a Republicii Moldova din CSI pînă la sfîrșitul anului 2024, ca și multe alte declarații ale autorităților, nu este una serioasă și nu face decît să alimenteze retorica antirusească care răsună zilnic.
"Ei pot să ridice mîna dintr-o dată, în 2 minute să se retragă de peste tot, din CSI, și în general pot să anuleze totul. O altă întrebare este că aceasta nu este o decizie serioasă. Este clar că în viitor, sînt sigur că peste un an, totul va fi reexaminat. Niciunul dintre vecinii noștri nu pleacă nicăieri: nici Ucraina, nici Rusia, nici România, iar liderii normali și raționali se vor gîndi întotdeauna cum să construiască relații pe termen lung cu aceste țări, în baza intereselor noastre și ținînd cont de interesele acestor țări. Așa putem și trebuie să procedăm pentru ca toate acestea să fie pe termen lung și rațional", a subliniat politologul și analistul.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1514
- Populația:
- 480 locuitori
Leuntea este un sat din cadrul comunei Grădiniţa, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 480 de oameni. Satul Leuntea a fost menționat documentar în anul 1514.
Comentarii
(0)