|
Nicolae Pascaru: "Noi nu trebuie să luăm partea cuiva - nici a Vestului, nici a Estului"
Ideea națională în Republica Moldova ar trebui să fie unificarea tuturor cetățenilor, indiferent de naționalitate și de limba de comunicare. Acest lucru este necesar pentru dezvoltarea țării și cooperarea armonioasă a acesteia cu Estul și cu Vestul, pentru păstrarea neutralității și pentru crearea unui teritoriu al păcii, a unei platforme de comunicare, unde marii acestei lumi se pot întîlni și negocia între ei.
O astfel de opinie a exprimat fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, politolog, liderul organizației obștești "Voievod", Nicolae Pascaru, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune găgăuz GRT, transmite Noi.md.
"Ideea națională trebuie să constea în unirea întregului popor al Republicii Moldova, indiferent de apartenența națională și lingvistică a cetățenilor. Este necesar să ne unim cu toții, trebuie să se unească și locuitorii Găgăuziei, și locuitorii Transnistriei, și cu toții împreună să promovăm o singură idee pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Trebui să facem acest lucru după exemplul Elveției, unde locuiesc elvețieni, care după naționalitate sînt francezi, germani, italieni, dar care pot exista armonios unii cu alții, vorbesc patru limbi oficiale și pot fi mai puternici decît acele țări sau națiuni din care fac parte", a declarat Nicolae Pascaru.
Potrivit lui, cetățenii moldoveni trebuie să înțeleagă că noi îuntem ca o zonă intermediară între Europa și Eurasia și trebuie să ne unim aici și să creăm un astfel de teritoriu unde marii acestei lumi se pot întîlni, negocia, folosi această platformă pașnică.
"Noi trebuie în niciun caz să luăm partea cuiva - nici a Vestului, nici a Estului", a spus politologul.
El a atras atenția asupra faptului că, din punct de vedere geopolitic, pe de o parte avem Uniunea Europeană - o organizație puternică de țări, iar pe de altă parte - fosta Uniune Sovietică, fostele republici sovietice și țările EurAsEC.
"Iar noi, fiind la mijloc, trebuie să avem o poziție neutră și să nu aderăm la niciun bloc și proiect militar. Trebuie să fim prietenoși și să comunicăm cu toată lumea, pentru că acesta este cel mai important lucru - să putem să ne folosim suveranitatea pentru a dezvolta relațiile și comerțul cu diferite țări, inclusiv cu China și țările din America de Sud", a declarat Nicolae Pascaru.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1900
- Populația:
- 147 locuitori
Țapoc este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 147 de oameni. Satul Țapoc a fost menționat documentar în anul 1900.
Comentarii
(0)