04 noiembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1941
Victor Stepaniuc:
04 noiembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1941

Victor Stepaniuc: "Unul din fundamentele constituționale este, de fapt, identitatea națională"

Victor Stepaniuc, istoric, fost deputat și ex-vicepremier al Republicii Moldova consideră că denumirea poporului nostru moldovenesc ar trebuie să fie consemnată în Legea Supremă a țării – Constituția - și că orice probleme de interes național ar trebui să fie soluționate pe calea referendumului.

«Noi trăim într-o perioadă, cînd nu se spun toate adevărurile. Or, unul din fundamentele constituționale este, de fapt, identitatea națională. Dacă citim, de exemplu, constituțiile statelor europene, ale statelor ex-sovietice, vedem că această identitate națională este fixată în constituțiile de acolo. Noi sîntem, probabil, un stat unical, unde, în loc de denumirea poporului, este scris poporul Republicii Moldova», a menționat Victor Stepaniuc, în cadrul unei mese rotunde, organizată de Institutul Justiției Constituționale, cu participarea mai multor istorici, juriști și experți în dreptul constituțional, notează Noi.md.

Potrivit fostului viceprim-ministru, omiterea acestui lucru esențial în legea Supremă a țării și inocularea cu atîta ardoare a unor idei străine identității noastre, a moldovenilor, nu corespunde realității istorice.

«Ca om de știință, citesc toate sondajele și toate certificatele noastre de naștere la 660 și ceva de ani încoace, inclusiv acele care sînt făcute după recensămîntele de după 1990, datele acestora arată că 63 % din populație se consideră moldoveni. Așadar, trebuie să recunoaștem că acele idei promovate și care ne sînt nouă străine, reprezintă un fals.

Noi, politicienii, oamenii de știință trebuie să recunoaștem o realitate istorică și, implicit, dreptul la identitate națională al moldovenilor. Recunoașterea realității este primul pas pentru a găsi soluția», a mai afirmat fostul vicepremier.

Victor Stepaniuc a mai evidențiat faptul că atunci cînd există polemici în privința unor astfel de probleme fundamentale, rezolvarea acestora se pretează exercițiului democratic numit referendum.

«Atunci cînd există polemici și discuții, atunci se propun și soluții. Știința este, de fapt, reflectarea unei realități obiective. Și dacă noi nu reflectăm realitatea obiectivă în acest teritoriu, în acest spațiu, după 1812, după 1917, după proiectul Constituției Republicii Democratice Moldovenești, pe care noi n-o dăm elevilor și studenților, dar care este un proiect foarte bun, atunci noi spunem semiadevăruri.

Trebuie să luăm exemplu de la alte state și să învățăm cum se respectă țara, națiunea. Trebuie să aducem în prim-plan referendumul ca să i se permită acestui popor măcar din cînd în cînd să-și exprime părerea», îndeamnă fostul deputat.

Victor Stepaniuc a mai subliniat faptul că în edificarea unei națiuni cu identitate și coloană vertebrală este importantă aprecierea și respectarea muncii depuse de cei care au făurit adevărul istoric.

«Cei ce vin noi, trebuie să respecte munca predecesorilor. Dacă noi nu ne respectăm buneii și părinții, cum mai putem continua? Toată știința și toată înțelepciunea lumii contemporane este construită pe filosofia fostelor generații.

Noi toți, începînd de la foști deputați, de la elita intelectuală, trebuie să înțelegem că avem de transmis această țară copiilor, care trebuie să vadă exemple bune la noi, indiferent de viziunile avute. Trebuie să existe mereu un dialog, inclusiv unul științific», a punctat Victor Stepaniuc.

Amintim că Victor Stepaniuc a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 1996-2008, apoi viceprim-ministru din 16 ianuarie 2008 pînă în 2009. El este cunoscut drept un adept al statalității Moldovei.

Mai multe informații despre istoria, cultura, dar și personalitățile marcante ale Republicii Moldova pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Victor Stepaniuc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
1512 locuitori

Merenii Noi este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Merenii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Anenii Noi și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1512 oameni. Satul Merenii Noi a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.