22 octombrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1379
Juc: „NATO recunoaște neutralitatea Moldovei”
22 octombrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1379

Juc: „NATO recunoaște neutralitatea Moldovei”

Discuțiile din societate că Moldova ar putea deveni stat membru al NATO sînt neîntemeiate, întrucît, la moment, nicio parte nu este interesată de integrarea euro-atlantică a țării noastre, consideră analistul politici Victor Juc, directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM.

Expertul a mai subliniat că Alianța Nord-Atlantică recunoaște neutralitatea R.Moldova.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinței științifico-practice: „Neutralitatea Republicii Moldova – paradigmă cu valoare constituțională”, organizată de Institutul Justiției Constituționale. Victor Juc a vorbit și despre însemnătatea articolului 11 din Constituție, care proclamă neutralitatea permanentă a statului.

"Art. 11 din Constituție a urmărit în acel moment două obiective: primul - de a contribui la evacuarea trupelor rusești care staționau ilegal pe teritoriul R.Moldova; și al doilea - de nu a permite o apropierea de Alianța Nord-Atlantică, dat fiind că la 16 martie 1994, președintele republicii a semnat programul de parteneriat pentru pace, care nici pe departe nu prevedea că Moldova va deveni stat membru NATO. Eu consider că și actualmente discuțiile că Moldova va deveni stat membru sînt absolut gratuite, pentru că NATO recunoaște neutralitatea R.Moldova, dar într-un proces de integrare, și aici dacă facem comparație cu integrarea europeană, este nevoie de voința ambelor părți. La moment, nicio parte nu are voința ca să realizeze integrarea euro-atlantică a R.Moldova, după cu nu este nici cazul Ucrainei.

Al treilea obiectiv cu statutul de neutralitate al R.Moldova a fost asigurarea securității, dar dacă facem niște concluzii vedem următoarele că: statutul de neutralitate nu a garantat evacuarea trupelor străine de pe teritoriul său, chiar dacă provizoriu nu se află sub jurisdicția autorităților constituționale. Statutul de neutralitate nu a permis o apropiere sau cel puțin nici nu a împiedicat o apropiere de NATO", a declarat Victor Juc.

"În același timp, aș sublinia că statutul de neutralitate nu a permis unui stat străin să solicite ca grupul operativ de trupe să fie transformat într-o bază militară, după cum a fost în cazul Ucrainei.(..).

Este bine că noi discutăm astăzi despre neutralitate. Nu se pune la moment problema de a schimba acest statut, dat fiind că și prevederile constituționale sînt foarte dificil de realizat. Dar neutralitatea ar trebuie pentru moment să fie consolidată și fortificată", a mai menționat Juc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Neutralitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
138 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 138 de locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.