|
Victor Guțuleac: Moldova trebuie să mențină o neutralitate permanentă, deoarece numai ea poate asigura securitatea cetățenilor săi
Moldova trebuie să mențină o neutralitate permanentă a țării, deoarece doar așa poate asigura securitatea cetățenilor săi
Această opinie a fost exprimată de Victor Guțuleac, doctor în drept, profesor la Institutul de Drept Penal și Criminologie Aplicată, în cadrul conferinței naționale științifico-practice "Neutralitatea Republicii Moldova - o paradigmă cu valoare constituțională", desfășurată la Chișinău, transmite Noi.md.
El a spus că, în ultima perioadă, în Republica Moldova se discută activ dacă Moldova are sau nu nevoie de neutralitate, iar părerile în această privință sînt împărțite.
"Unii cred că Moldova are neapărat nevoie de neutralitate, iar alții consideră că trebuie să se renunțe la ea, pentru că principiul neutralității permanente nu ar fi trebuit să fie inclus în Constituție la timpul său. Eu categoric nu sînt de acord cu aceștia din urmă și cred că din punctul de vedere al securității cetățenilor, Moldova trebuie neapărat să păstreze neutralitatea permanentă", a subliniat Victor Guțuleac.
Profesorul a atras atenția asupra faptului că pe teritoriul Transnistriei există depozite cu arme și muniții rusești în satul Colbasna.
"Și acum să ne imaginăm că discuțiile despre faptul dacă Moldova are nevoie sau nu de neutralitate sînt legate doar de faptul că dorim să aderăm la NATO. Și atunci să ne imaginăm că pe acest teritoriu, pe malul drept al Nistrului, vor staționa trupe NATO și vor exista instalații ca în satul Colbasna. Și dacă ceva zboară undeva de aici, atunci, bineînțeles, se va întoarce aici de pe partea cealaltă. Și atunci vom asigura siguranța cetățenilor, sau, dimpotrivă, îi vom pune și mai mult în pericol și ne pasă mai puțin de viața lor?", a întrebat Viktor Guțuleac cu întrebări retorice.
În opinia sa, în situația actuală, chiar și cea mai înarmată armată armată moldovenească cu greu ne poate proteja.
Victor Guțuleac a atras atenția asupra faptului că oponenții neutralității permanente au ajuns prea departe.
"Unii dintre ei spun că Moldova are nevoie de o armată bine echipată și de un soldat patriot. Cu aceasta din urmă sînt de acord sută la sută. Dar imediat ei spun că singura modalitate de a asigura securitatea Republicii Moldova este ca aceasta să adere la NATO prin asocierea cu Romînia. Și apoi ei înșiși atrag atenția că, potrivit unor sondaje, jumătate dintre moldoveni refuză să-și apere țara cu arma în mînă. Deci, frate, încotro te îndrepți? Despre ce vorbești? Dacă singura modalitate de a asigura siguranța cetățenilor este unirea cu Romînia, atunci asta e! Atunci statul nostru a dispărut, armata noastră națională a dispărut. Și va fi cu totul altceva", a punctat omul de știință.
"În plus, de unde îl veți lua pe acest luptător patriot. Cine se ocupă astăzi cu educația patriotică? Nimeni! Și apoi spuneți că jumătate din populație nu este pregătită să apere țara cu arma în mînă. Deci întrebarea este: ar trebui să ne înarmăm sau să educăm patriotismul în cetățeni? Ar trebui să mergem în cealaltă direcție. Poate chiar să ne întoarcem la problemele de apărare civilă și să pregătim întreaga populație pentru a fi gata să apere țara în caz de nevoie, să ne întoarcem la lecțiile de educație patriotică în școli. Ar trebui să lucrăm în această direcție, în loc să ne concentrăm pe armament și să alocăm fonduri suplimentare pentru apărare, pentru armament, cînd acești bani sînt necesari în alte domenii", a declarat Viсtor Guțuleac .
El a subliniat că, în opinia sa, Moldova are nevoie, fără îndoială, de neutralitate permanentă, iar aceasta este un bine și nu un rău.
Doctorul în drept, profesor la Institutul de Drept Penal și Criminologie Aplicată a subliniat că, în orice caz, există două căi prin care țara poate renunța la neutralitate - calea constituțională și calea anticonstituțională.
Viсtor Guțuleac a subliniat că, chiar dacă ar exista o majoritate constituțională în Parlament pentru a modifica Constituția în vederea abrogării articolului privind neutralitatea țării, aceasta ar fi totuși o decizie nelegitimă, deoarece ar trebui să fie aprobată tot de popor la un referendum național, ca purtător al suveranității naționale, iar Constituția indică faptul că principalele probleme ale vieții societății și ale statului sînt supuse unui referendum, iar deciziile luate la un referendum național au forță legislativă supremă.
"Și aceasta este calea care trebuie urmată. Dar la un astfel de referendum este necesar să se stabilească mai întîi în ce măsură este în pericol viața celor care au plecat în străinătate și au părăsit efectiv țara și au tăiat legăturile cu ea, să se decidă cine din diaspora poate participa la el", a declarat Viсtor Guțuleac.
El a admis că refuzul țării de la neutralitate ar putea fi realizat într-un mod anticonstituțional, dar a reamintit că în acest caz ar fi vorba de uzurparea puterii, care este cea mai gravă infracțiune, fără termen de prescripție.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1793
- Populația:
- 4389 locuitori
Sadaclia este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Sadaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 17 km de orașul Basarabeasca și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4389 de oameni. Satul Sadaclia a fost menționat documentar în anul 1793.
Comentarii
(0)