11 octombrie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1294
Ce oferă Moldovei conglomeratul lingvistic. Opinie
11 octombrie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1294

Ce oferă Moldovei conglomeratul lingvistic. Opinie

Conglomeratul lingvistic de pe micul teritoriu al Moldovei, care este periferia a două civilizații, îi conferă un farmec istoric și chiar romantic.

O astfel de opinie a exprimat asistentul universitar, profesorul de filosofie la Universitatea de Stat din Moldova, expert în domeniul filosofiei limbajului, Eugeniu Tocarschii, vorbind în cdrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul TV N4, relatează Noi.md .

Răspunzînd la întrebarea cum vecinătatea istorică și interacțiunea diferitor culturi și popoare au influențat evoluția pe teritoriul Moldovei, el a menționat că noi sîntem periferia a două civilizații și avem un număr imens de grupuri lingvistice.

"Adică, avem oameni care vorbesc limbi bulgare, avem oameni care vorbesc limbi ucrainene, avem un număr mare de sate în care trăiesc vechii credincioși, care vorbesc într-o formă deosebită a limbii ruse, pe care o persoană modernă o va înțelege destul de greu. Iar un astfel de conglomerat de limbi pe micul nostru teritoriu îi conferă cu siguranță un farmec istoric și chiar romantic", a declarat Eugeniu Tocarschii.

El a remarcat că utilizarea cuvintelor din diferite limbi a dat naștere unui dialect complet unic, specific doar teritoriului nostru.

Vă reamintim că informații bogate despre istoria Moldovei puteți găsi pe site-ul moldovenii.md. Tot acolo puteți găsi informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români în secțiunea "Noi, moldoveni".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1786 locuitori

Pîrjolteni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Pîrjolteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Călărași și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1786 de oameni. Satul Pîrjolteni a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.