|
Ce oferă Moldovei conglomeratul lingvistic. Opinie
Conglomeratul lingvistic de pe micul teritoriu al Moldovei, care este periferia a două civilizații, îi conferă un farmec istoric și chiar romantic.
O astfel de opinie a exprimat asistentul universitar, profesorul de filosofie la Universitatea de Stat din Moldova, expert în domeniul filosofiei limbajului, Eugeniu Tocarschii, vorbind în cdrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul TV N4, relatează Noi.md .
Răspunzînd la întrebarea cum vecinătatea istorică și interacțiunea diferitor culturi și popoare au influențat evoluția pe teritoriul Moldovei, el a menționat că noi sîntem periferia a două civilizații și avem un număr imens de grupuri lingvistice.
"Adică, avem oameni care vorbesc limbi bulgare, avem oameni care vorbesc limbi ucrainene, avem un număr mare de sate în care trăiesc vechii credincioși, care vorbesc într-o formă deosebită a limbii ruse, pe care o persoană modernă o va înțelege destul de greu. Iar un astfel de conglomerat de limbi pe micul nostru teritoriu îi conferă cu siguranță un farmec istoric și chiar romantic", a declarat Eugeniu Tocarschii.
El a remarcat că utilizarea cuvintelor din diferite limbi a dat naștere unui dialect complet unic, specific doar teritoriului nostru.
Vă reamintim că informații bogate despre istoria Moldovei puteți găsi pe site-ul moldovenii.md. Tot acolo puteți găsi informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români în secțiunea "Noi, moldoveni".
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1859
- Populația:
- 108 locuitori
Pistruienii Noi este un sat din cadrul comunei Pistruieni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 42 km de oraşul Teleneşti şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 108 oameni. Satul Pistruienii Noi a fost menționat documentar în anul 1859.
Comentarii
(0)