|
Producătorii de prune se plîng că nu își pot vinde roada
Recolta de prune este în acest an mai bogată, însă, din cauza temperaturilor ridicate din iulie și august, o mare parte din fructe nu s-a dezvoltat suficient și este de o calitate mai joasă decît cerințele pieței. Producătorii mici se plîng că nu le pot vinde nici la cel mai mic preț, de doi lei/kg.
Ecaterina Gaibu din satul Alexeevca, raionul Ungheni, deține o livadă de un hectar cu pruni de soiul Stanley, pe care a plantat-o în urmă cu 16 ani. Femeia, care este acum la pensie, spera că livada va fi o sursă de venit suplimentară, pentru a-și întreține familia și soțul bolnav, transmite Noi.md cu referire la europalibera.org.
Împreună cu fiul și zilierii pe care i-a angajat, pensionara a muncit tot anul în livadă și a cules în toamnă 12 tone de prune. Dintre acestea, a reușit să vîndă doar cinci tone, în cantități de 50-100 kg cu 3-4 lei/kg, mai mult pentru țuică. Restul fructelor stau depozitate în saci, în livadă, din cauza că nu are cui să le vîndă, nici cu cel mai mic preț de piață, de doi lei/kg.
„Pe datorie am luat saci, pe datorie am luat lume la lucru, am cules în genunchi prunele, ca să avem cu ce trăi. Vine iarna și trebuie să cumpărăm lemne, medicamente etc. Așa și am rămas cu producția pe deal pentru care am muncit un an din pensie, la anii aceștia”, se plînge Ecaterina Gaibu.
Femeia afirmă că nu are bani acum nici măcar să le plătească zilierilor. „Abia mă pot ține pe picioare. De-o săptămînă întreagă, zi și noapte, stăm în livadă, ca să păzim producția și s-o vindem. Nu-i trebuie nimănui. Ne-am gîndit, cît de greu ne-ar fi, cîte un rînd pe săptămînă, să tăiem livada”, a mai spus agricultoarea.
Potrivit prognozelor USAID, recolta de prune în acest va fi în R. Moldova de circa 85.000 de tone, dintre care 70.000 de tone ar urma să fie exportate.
Cantitatea estimată este cu circa 6% mai mare față de cea de anul trecut. Experții platformei analitice „East Fruit” susțin că recolta finală ar putea fi chiar mai mare, însă prețul angro al fructelor va rămîne relativ mic, de 6-7 lei/kg, față de media de 10 lei/kg din 2022.
Potrivit specialiștilor, în acest an va fi depozitată o cantitate mai mare de prune, de circa 20.000 de tone.
Autoritățile acordă subvenții fermierilor mici și micro, dacă aceștia au minimum 49 și, respectiv, nouă angajați și venituri anuale de pînă la 50 de milioane de lei și, respectiv, 18 milioane de lei.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1864
- Populația:
- 429 locuitori
Ciubara este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Satul este situat la 20 km de orașul Rîșcani și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 429 de locuitori. Satul Ciubara a fost menționat documentar în anul 1864.
Comentarii
(0)