26 septembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 2130
Cătina în Moldova: recoltă bogată și cerere scăzută pentru export
26 septembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 2130

Cătina în Moldova: recoltă bogată și cerere scăzută pentru export

Săptămîna trecută, în Moldova a început recoltarea cătinei.

Conform angajaților Asociației Pomușoarele Moldovei, anul acesta, datorită condițiilor meteorologice bune, cătina rezistentă la secetă a dat o recoltă abundentă de fructe de înaltă calitate (cu un conținut ridicat de zahăr). Cu toate acestea, nu este un fapt că pe piața moldovenească va exista un volum mai mare de cătină din recolta anului 2023.

Conform estimărilor experților, suprafața totală a plantațiilor de cătină se apropie de 200 de hectare. În plus, în țară există multă cătină sălbatică, care, împreună cu alte pomușoare "uscate" (scoruș, măceșe) și nuci din fîșiile forestiere, este recoltată de către locuitorii din mediul rural. Drept urmare, potrivit EastFruit, în fiecare an pe piața moldovenească este livrată cel puțin o sută de tone de cătină.

De obicei, pomușoarele sînt vîndute în formă proaspătă și prelucrată (sucuri, uleiuri, sufleu-adaos la miere, colorant organic) în raport de 50/50. Pînă nu demul, o parte semnificativă de cătină în stare proaspătă și prelucrată era exportată din Moldova pe piețele din CSI, în principal pe piața rusă. Anul acesta, cumpărătorii din aceste țări sînt dispuși să cumpere cătină și alte pomușoare uscate la un preț mic. Ca urmare, prețul de achiziție pentru cătina de export pe piața moldovenească a scăzut cu aproximativ 15-20%, în medie pînă la 80 lei/kg (4,44 dolari/kg). Producătorii consideră că acest nivel al prețului angro este mic, avînd în vedere dificultățile privind angajarea forței de muncă costisitoare pentru recoltarea cătinei spinoase.

Fermierii exportatori din Moldova furnizează loturi mici de cătină prelucrată pe piața UE (România). Cu toate acestea, consumatorul mediu european nu este familiarizat cu această pomușoare și cu produsele rezultate în urma procesării sale.

Drept urmare, principala piață de desfacere pentru cătina moldovenească în acest an este sectorul local HoReCa (ceaiurile din plante), pentru cea procesată - vizitatorii tîrgurilor de weekend și clienții rețelelor cu livrare la domiciliu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cătina , recoltă , export

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
230 locuitori

Humuleşti este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 28 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 230 de oameni. Satul Humuleşti a fost înființat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.