|
Ion Sturza: Conducerea Republicii Moldova este mai simpatică pe plan extern decît pe intern
Conducerea Republicii Moldova este mult mai apreciată pe plan extern, decît pe plan intern. O spune ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, potrivit căruia situația politică actuală este similară cu cea din perioada anilor 1998-1999 cînd clasa politică era simpatizată pe plan extern, însă nu avea o masivă susținere din partea populației.
Fostul premier Ion Surza pune ineficiența guvernării PAS pe seama lipsei de experiență a guvernanților, notează IPN.
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, spune că guvernarea de la Chișinău se bucură de o deschidere fără precedent din partea partenerilor internaționali, însă nu se bucură de același succes și pe plan intern. Totuși, potrivit ex-premierului, majoritatea populației țării rămîne proeuropeană.
„Conducerea politică a Republicii Moldova este mai simpatică pe plan extern decît pe plan intern. Trebuie să fac o paralelă cu ce s-a întîmplat în perioada 1998-1999, eram extrem de simpatizați, aveam o agenda plină cînd plecam la reuniuni internaționale, toți doreau să se întîlnească cu noi, dar veneam acasă și pensiile se plăteau cum se plăteau, energia venea cum venea, se acumula insatisfacția oamenilor și chiar dacă noi eram tineri, europeni și simpatici, problemele cotidiene cu care se ciocneau cetățenii au avut consecințe. Simpatiile majorității populației sînt proeuropene, pentru că s-a văzut alternativa hidoasă care a declanșat acest război în Ucraina și nicidecum un om teafăr la cap nu poate pleda pentru o apropiere de Uniunea Euroasiatică”, a spus Ion Sturza în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Potrivit ex-premierului, guvernarea de la Chișinău are restanțe în implementarea condiționalităților Comisiei Europene, iar acest lucru poate fi pus de seama incapacității guvernanților de a gestiona procesele. Potrivit lui Ion Sturza, reprezentanții guvernării sînt bine intenționați, însă epuizați și neexperimentați.
„Tema de acasă se îndeplinește foarte prost. Avem mai multe restanțe decît Georgia. Asta se explică prin lipsa de capacitate. Avem o clasă politică neexperimentată, puțin romantică, puțin ideologică, care nu este capabilă să se impună nici în societate, nici în interiorul guvernării. De aici vine lipsa de eficiență. Totul ține de calitatea factorului uman, a resursei umane. Nu am niciun dubiu în privința onestității politicienilor din PAS, în privința integrității lor, dar ușor-ușor și ei au fost corupți de putere. Ca un element general, din discuțiile pe care le-am avut cu ei, se observă o oboseală la foarte mulți care nu și-au drămuit forțele nici fizice și nici psihice și acum sînt într-o situație de epuizare”, a mai spus ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza.
Ion Sturza a fost prim-ministru al Republicii Moldova în perioada februarie – decembrie 1999. În prezent, este om de afaceri stabilit în România.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1623
- Populaţia:
- 2426 locuitori
Ignăţei este un sat şi comună din raionul Rezina. Ignăţei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 42 km de orașul Rezina şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2426 de oameni. Satul Ignăţei din ţinutul Orheiului este atestat documentar în anul 1623.
Comentarii
(0)