12 septembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1191
Încotro se îndreaptă Moldova și unde ar trebui să se îndrepte. Opinie
12 septembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1191

Încotro se îndreaptă Moldova și unde ar trebui să se îndrepte. Opinie

Moldova se îndreaptă în direcția în care o conduc autoritățile, iar această cale este o groapă de datorii din ce în ce mai adîncă și o economie de tranzit al serviciilor.

O astfel de opinie a exprimat economistul, doctorul în științe economice, Vladimir Golovatiuc, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

"Alte opțiuni deocamdată nu există. Moldova oricum se va transforma într-o țară în care 1 milion, 1,2 milioane, maximul 1,5 milioane de persoane vor constitui forță de muncă sănătoasă, servicii, sectorul serviciilor. De ce este nevoie de aceste 10-15-20 bănci? Vor fi 2-3 bănci. De ce toate aceste companii de asigurări? Vor exista două-trei companii de asigurări cu fondatori europeni. Băncile deja astăzi sînt aproape toate cu capital european. Vor fi două-trei bănci, două-trei companii de asigurări. Va fi o economie de tranzit de deservire. Totul va fi bine pentru cei care vor rămîne. Astăzi avem o populație de aproximativ trei milioane de persoane. Va rămâne un milion două sute - pentru deservire și așa mai departe. Iată încotro se îndreaptă Moldova. Dar acesta este un concept: "Moldovei consumare". Și vor trăi bine cei care vor rămâne. Dar ce se va întîmpla cu cei care nu vor rămîne? Care vor pleca acolo, în Vest, pentru a se ocupa nu se știe cu ce?”, se întreabă Vladimir Golovatiuc.

Potrivit lui, există un al doilea concept – "Moldova producătoare".

"Moldova, care se bazează pe un sector de producere puternic, exporturi și investiții. Acesta este un concept diferit", a spus Golovatiuc.

Potrivit lui, principala tendință în dezvoltarea globală confirmă faptul că o situație stabilă se observă în acele state care se bazează pe un sector puternic de producere.

"Moldova trebuie să consolideze producția pentru a dezvolta economia țării", a subliniat Vladimir Golovatiuc.
Pentru a demonstra cum funcționează această afirmație în practică, el a dat un exemplu din experiența personală.

"În timpul crizei din 1998 (default-ul în perioada prim-ministrului Kirienko în Rusia), ne-am întîlnit cu colegii de clasă de la Universitatea Leningrad. Și unul spune că a devenit milionar în dolari. Cum? Pur și simplu pentru că avea o bază de producție, mașini, clădiri etc. rubla s-a depreciat, iar produsele sale au devenit mai competitive și a devenit milionar producînd produse chimice chimiei (prafuri, amestecuri). El nu deținea capital financiar, acțiuni etc., avea propria producție și a cîștigat", a remarcat economistul.

Potrivit lui, în Moldova există o economie, iar volumul produsului brut, adică volumul total de activitate al tuturor întreprinderilor, este de aproape 500 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă o cifră uriașă.

"Avem și industrie, agricultură, transport, construcții. Economia - da, e slabă, vulnerabilă, instabilă, dar există. Problemele economiei noastre au legătură cu faptul că principalele sarcini care trebuiau rezolvate în anii 90 nu au fost rezolvate și suntem și stăzi o victimă a acelor procese care au avut loc atunci, în special a dezindustrializării țării. Dar cîndva ponderea producției noastre în RSS Moldovenească era de aproximativ 70%", a reamintit Vladimir Golovatiuc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vladimir Golovatiuc , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
6021 locuitori

Colibaşi este un sat şi comună din raionul Cahul. Colibaşi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Cahul și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 6021 de oameni. Satul Colibași a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.