|
Olga Goncearova, despre decizia de a interzice intrarea în țară lui Bregovic: Ar trebui să cunoașteți mai bine istoria propriei țări
Olga Goncearova, Președintele Consiliului de Administrație al Adunării Popoarelor din Moldova, și-a împărtășit opinia pe rețelele de socializare, unde îndeamnă la studierea mai detaliată a istoriei țării în contextul recentului incident cu muzicianul Goran Bregovic.
"Și totuși despre Bregovic... În copilărie am trăit cu părinții mei în Lipcani. Vecinii noștri erau prieteni de-ai părinților - familia Shtivelman. Astfel, dacă nenea Milea se certa cu cineva, atunci el nu-i permitea mătușii Anna să comunice cu acea persoană. O situație similară. Autorităților noastre nu le-au permis. Cu toate acestea, Ministerul de Externe a primit deja o întrebare din partea Ministerului de Externe al Serbiei. Poate că ar trebui să cunoașteți mai bine istoria propriei țări și a reprezentanților acesteia pentru a înțelege că țările noastre au multe în comun".
Olga Goncearova a citat, de asemenea, mai multe date din istorie pentru a arăta că Serbia și Moldova sînt legate de un trecut istoric:
"Mama ultimului monarh sîrb al dinastiei Obrenovici, Natalia Keshko, a fost fiica celui mai mare boier basarabean Petr Ivanovici Keșko și a principesei moldovenești Pulheria Sturza. Soțul Nataliei Keshko, cneazul sîrb Milan Obrenovic, era fiul Elenei Maria Catarji, o moldoveancă. Astfel, ultimul monarh al dinastiei Obrenovici, Alexandru I, este 3/4 moldovean. La Chișinău a rămas proprietatea Nataliei - "Casa Pronin", sau mai bine zis pământul și ce a mai rămas din casă. Casa a fost restaurată de familia Stati și este situată la intrarea în Valea Morilor. Desigur, toate cele spuse mai sus nu reprezintă o bază pentru luarea unor decizii politice corecte, ci un motiv pentru a cunoaște mai bine istoria (?!) țării și a acționa în interesul acesteia", a spus Olga Goncearova
Reamintim că pe 20 august, organizatorii Festivalului Gustar, care are loc în rezervația Orheiul Vechi, au anunțat că evoluția programată a lui Bregovic în acea zi nu va avea loc pentru că nu i s-a permis să intre în Moldova.
Poliția de frontieră a precizat că Bregovic are interdicția de a intra în Moldova din 2022. Ministerul a subliniat, de asemenea, că i-au avertizat în prealabil pe organizatorii festivalului despre acest lucru.
Ulterior, ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a declarat că le-a cerut colegilor săi moldoveni explicații cu privire la incidentul cu Bregovic. Dacic a menționat că interdicția "nu corespunde relațiilor tradiționale de prietenie dintre Serbia și Moldova", adăugînd că decizia de a nu-l lăsa pe Bregovic în țară "a provocat o reacție extrem de negativă în rîndul societății sîrbe".
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1870
- Populația:
- 5940 locuitori
Crasnaia Gorca este un sat din cadrul comunei Delacău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnaia Gorca alcătuia 5940 de oameni în anul 2005. Satul Crasnaia Gorca a fost menționat documentar în anul 1870.
Comentarii
(0)