08 august 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1791
Valeriu Ostalep:
08 august 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1791

Valeriu Ostalep: "Moldova este un mic detaliu în confruntarea dintre Rusia și Occident"

Moldova nu este un jucător independent în politica externă, este o mică piesă în confruntarea dintre Rusia și Occident, iar Chișinăul face acum absolut tot ceea ce îi spune Bruxellesul, Bucureștiul și Washingtonul.

O astfel de opinie a exprimat politologul, analistul, expertul în securitate, Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii "PULS cu Ludmila Belcencova" de pe canalul Orizont TV, relatează Noi.md.

"Am zîmbit cînd domnul Anatol Țăranu a spus că Tiraspolul nu este independent. Iar Chișinăul este independent? Chișinăul decide ceva? Nu de la Bruxelles, Washington și București ne spun ce să facem?", se întreba el.
Valeriu Ostalep nu este de acord cu opinia celor care cred că autoritățile moldovenești fac progrese în procesul de integrare europeană, deoarece consideră că Occidentul vorbește despre acest lucru pentru că este interesat de loialitatea Moldovei pe fondul confruntării sale cu Rusia.

"Occidentul colectiv luptă acum cu Rusia prin toate metodele disponibile. Este o ipocrizie să nu recunoaștem acest lucru. Oriunde pot, își provoacă reciproc daune maxime. În acest sens, nu putem să nu ne uităm la hartă și să înțelegem ce înseamnă Moldova pentru Occident. Țineți minte, acum șase ani, din senin, au apărut aici opt amirali americani. Nu au fost niciodată și brusc au apărut. Ce fac ei aici? Vorbesc despre confruntarea dintre Occident și Rusia, în care Moldova este doar un mic detaliu, și trebuie să recunoaștem acest lucru. Un mic detaliu, dar Occidentul, privind harta, nu își poate permite în acest joc geopolitic ca Moldova să fie neutră, cel puțin, să nu ia nicio parte, sau chiar mai rău - să ia altă parte decît a Occidentului. Asta se întîmplă de fapt. Moldova nu este un jucător independent. Face tot ce îi spune Bruxellesul, Bucureștiul, Washingtonul. Absolut totul", a spus politologul, analistul, expertul în securitate.

"Nu credeți că Anatolie Nosatîi (Ministrul Apărării) este cel care decide ceva aici, sau aceeași Maia Sandu (președintele). Poate știți cine este consilierul lui Sandu pe securitate și nu-mi spuneți numele? Ce s-a întîmplat? Pentru că nu trebuie, pentru că există alți consilieri", a continuat el.

De asemenea, Valeriu Ostalep a atras atenția asupra faptului că în cadrul ședinței desfășurate anterior de vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, și dedicată investigării uciderii în regiunea transnistreană a liderului Partidului Comunist local, Oleg Horjan, printre altele a participat și un consilier străin.

"Nu vă pare nimic ciudat? Așadar, cînd am spus că Președintele Republicii Moldova nu are un consilier de securitate, că nu are nevoie de un secretar de securitate și așa mai departe, confirm doar că Moldova nu are nic un fel de succes în politica externă, Occidentul are nevoie doar de un guvern ascultător la Chișinău, pe care îl are", a spus politologul, analistul, expertul în securitate.

"Trebuie să recunoaștem, totuși, că acești oameni, din punct de vedere ideologic, sînt foarte apropiați de acest subiect. Adică ei nu se joacă, așa cum am fost politicienii noștri mai înainte care au spus un lucru și au făcut alta. Adică, ei aderă de fapt la aceleași principii. Iată lor le place ceea ce a spus medicul din Spitalul Clinic Republican pacientului despre limba rusă și despre ruși. Le place. Pentru că nu-l critică. În orice țară civilizată, în aceeași Germania, el ar fi deja la închisoare, nu că nu ar activa. Și oricine, pînă la cancelarul german, și-ar fi cerut deja scuze pentru faptul că o astfel de persoană a ajuns în sistemul de sănătate. Dar autoritățile noastre tac. Deși acesta este un nazism nedisimulat și încălcarea nu doar a directivelor aceleiași Uniuni Europene, ci chiar a Consiliului Europei. Cîte convenții am semnat în acest domeniu, dar lor nu le pasă. Acest primitivism este încurajat. Ei cred că e bine. Dar, în cele din urmă, acest lucru va duce la divizarea societății și la creșterea urii a unuia față de celălalt", a spus Valeriu Ostalep.

Potrivit lui, în acest sens, el nu vede niciun fel de succes a Moldova în politică externă și crede că povestea de succes actuală se va încheia la fel ca cea anterioară.

"Totul se va termina exact ca în 2014. O poveste de succes, o poveste de succes și apoi după "furtul miliardului" toți partenerii externi au dispărut timp de 3 ani. Apoi următoarea etapă. Eu în repetate rînduri am dat exemplul că în centrul Chișinăului au loc proteste, parlamentul este luat cu asalt, este aprobat în toiul nopții guvernul Filip. Vă amintiți. Dar reprezentanții SUA ies și spun că salută noul guvern și atît", și-a amintit politologul, analistul, expertul în securitate.

El consideră că Republica Moldova nu este un jucător independent în acest sens.

"Pentru ei, noi sîntem un loc provincial și se joacă cu noi ca și cum am fi niște pioni. În acest sens, eu sînt pentru suveranitate. Da, eu înțeleg locul meu individual, dar în calitate de cetățean al Moldovei care locuiește aici și nu am alt pașaport, îmi exprim nemulțumirea față de faptul că sîntem colonizați. Nu-mi place ceea ce fac nici unii, nici alții. Numai că eu nu mă prefac că aceasta se numește integrare europeană. Mai ales că acestea nu sînt succese, ci promovarea colonizării", a subliniat Valeriu Ostalep.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , Moldova , Rusia , Occident

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
80 locuitori

Negurenii Noi este un sat din cadrul comunei Agronomovca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Ungheni și la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni. Satul Negurenii Noi a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.