05 august 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1601
Valeriu Ostalep:
05 august 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1601

Valeriu Ostalep: "Nimeni nu poate să ne ia dreptul de a ne numi limba așa cum dorim"

Societatea moldovenească este divizată, la baza sa nu există un dialog deschis, sincer și calm, nu unul isteric și de conflict, existența căruia este extrem de importantă pentru țara noastră multinațională.

O astfel de opinie a exprimat politologul, analistul, expertul în securitate, Valeriu Ostalep în cadrul emisiunii "PULS cu Ludmila Belcenkova" de la Orizont TV, relatează Noi.md.

El a menționat că societatea moldovenească se divizează și mai mult în condițiile în care cetățenii aud permanent discuții pe teme: "cine ești și ce limbă vorbești?"

Valeriu Ostalep consideră că, în schimb, autoritățile trebuie să încerce să găsească o formulă acceptabilă.

"Noi sîntem foarte diferiți aici, pe un teritoriu atît de mic. Avem problema transnistreană. Dacă ești o persoană serioasă, nu poți ignora faptul că ea există. Avem Găgăuzia. Avem o comunitate bulgară în sud. Avem ruși, avem ucraineni. Există oameni care se consideră moldoveni și cărora li se refuză dreptul la identitate. Pur și simplu o neagă, spunând că nu există o astfel de națiune. Ni se refuză dreptul de a ne numi limba așa cum dorim", a subliniat politologul, analistul, expertul în securitate.

"Mor de rîs cînd cineva arată cu degetul că știe ce limbă vorbesc. Ei și singur știu cum mă numesc și ce limbă vorbesc. Niciodată în viață nu pot să mă apropii de cineva și să-i spun că el nu vorbești Idiș, ci ebraică. Vorbești engleza, americana. Acest lucru este absurd! El singur va decide. Și de ce acest lucru devine subiectul unor controverse?", se întreba el.

Valeriu Ostalep consideră că toate acestea se fac special pentru a înlătura o parte a societății din viața politică.

"În același timp, sînt folosite cele mai diferite "trucuri" ticăloase, începînd cu faptul că Declarație de Independență a Moldovei este mai presus de Constituția republicii. În însăși Constituție se spune că nimic nu poate fi mai presus de Constituție, iar iese un pficial și spune că predomină un alt document, care a fost mai înainte. Așa fiecare poate. Mîine va veni o altă guvernare și va spune: "Vă amintiți, acolo a existat și o lege din 1989 privind funcționarea limbilor? Ea prevalează, pentru că astăzi am o majoritate parlamentară", a spus politologul, analistul, expertul în securitate.

Potrivit lui, toate aceste trucuri ticăloase nu duc la unirea societății, ci duc la ură și dorința de a proceda la fel.

"Da? Se poate așa? Bine. Acum vor veni alții, vor face ca voi, doar că invers. Oare acest lucru va duce la un consens în societate? Sau, dimpotrivă, avem nevoie de un dialog între guvern și opoziție?", a subliniat Valeriu Ostalep.

El a menționat că trebuie să poți auzi și alte opinii, dar acest lucru nu se întîmplă, în timp ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, își permite să declare că jumătate din țară este coloana a cincea și agenți ai Kremlinului.

"La ce va duce acest lucru? Un dialog cu societatea la noi lipsește în totalitate", și-a exprimat regretul politologul, analistul și expertul în securitate.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
2712 locuitori

Speia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Grigoriopol și la 80 km de Chișinău. Populaţia satului Speia alcătuia 2712 oameni în anul 2012. Satul Speia a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.