|
Ostalep: "Faptul că trei miniștri din actualul guvern sînt din aceeași localitate nu e o simplă coincidență"
„Nu trebuie să fim naivi să credem că schimbările la conducerea a trei ministere au fost făcute la inițiativa premierului Dorin Recean”, afirmă fostul vicemintru al Afacerilor Externe, Valeriu Ostalep.
Analistul politic spune că aceste remanieri au legătură cu un plan de „consolidare a puterii grupării lui Spînu”. Potrivit lui, Andrei Spînu ar avea legături strînse cu noul ministru de Interne, Adrian Efros, precum și cu ministrul actual al Muncii și Protecției, Sociale, Alexei Buzu, localitatea de baștină a celor trei fiind satul Ratuș.
Ostalep opinează că aceasta nu este o simplă coincidență.
"Eu nu pot să nu mă uit la tovarășul Spînu, care este din localitatea Ratuș și mă uit că ministrul Protecției Sociale, care e prietenul lui, tot e din Ratuș, sînt cumătri. Și mă uit la noul ministru de Interne, locul nașterii? – Ratuș. Coincidență?!
Eu, de exemplu, așa văd principiul de selectare a miniștrilor. Și apariția noului ministru de Interne pe scenă la mitingul din 21 mai este pură coincidență?! Ca atare politica moldovenească e provincială, de sat, de cumătrism și o spun nu cu titlu de ofensă. Numirea acestei persoane (Adrian Efros – n.r.) este clar ca o fortificare a aparatului administrativ a lui Spînu, care are acum Ministerul Infrastructurii, dar care are acces la resurse financiare enorme, inclusiv fondul rutier", a declarat Ostalep în cadrul emisiunii Puterea a patra.
Potrivit lui Ostalep, toate aceste mișcări ale guvernării denotă că PAS se pregătește de alegerile locale, iar principalul figurant în gestionarea acestui proces va fi Andrei Spînu.
"La urma urmei, Maia Sandu a venit la putere nu datorită lui Recean, dar împreună cu Spînu", mai menționează Ostalep.
"Eu nu cred că Recean a fost fericit de aceste numiri, nu cred că sînt oameni naivi care cred că Recean a numit acești miniștri. Incapacitatea lui Recean de a se impune ca lider în R.Moldova, forța executivă este cea care conduce țara. Și atunci vedem că lui cineva îi "vîră" oameni cu care el nu e de acord, nu sînt de-ai lui, adică nu putem vorbi de o autonomie nici politică, și nici administrativă, ceea ce pentru mine înseamnă că lunile lui Recean ca prim-ministru sînt numărate – îi dau patru luni", a adăugat Ostalep.
În aceste condiții, mai spune analistul, în cazul în care Dorin Recean pleacă, mandatul de premier ar putea fi preluat de Andrei Spînu.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 1966 locuitori
Baimaclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Surchiceni și Baimaclia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1966 de oameni. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.
Comentarii
(0)