|
Un urmaș al moldovenilor deportați: „Moldova trebuie să fie prosperă!”
Moldovenii care lucrează în Rusia și urmașii moldovenilor deportați, care gîndesc în limba rusă, sînt pentru păstrarea statului Republicii Moldova, pentru păstrarea limbii moldovenești și pentru studiul istoriei Moldovei, pentru unitatea națiunii, dezvoltarea unei economii libere și împotriva orientării țării ba spre est, ba spre vest, închiderea piețelor și atitudinii selective față de parteneri.
Este declarația antreprenorului și activistului civil, fondatorului proiectului LaMoldova, Alexei Moldovan, transmite Noi.md.
El consideră Moldova o țară a paradoxurilor limitate.
Alexei Moldovan scrie pe pagina sa de socializare că este un descendent al moldovenilor care au fost deportați.
”Rudele mele din partea tatei au trecut prin această pagină întunecată a istoriei sovietice. Tatăl meu s-a născut deja în Siberia. Apoi s-a întors în Moldova cu toată familia. Vorbim două limbi, dar din moment ce școlile din uniune erau în mare parte cu predare în limba rusă, limba mea de gîndire este total rusă, așa că sînt considerat un ocupant.
S-a întîmplat așa că am fost nevoit să plec din Moldova, să caut oportunități de a cîștiga bani în altă țară. Unde îmi duc cu mîndrie naționalitatea – moldovenească, arătînd prin exemplul meu că moldovenii pot fi minunați. În fiecare lună trimit bani în Moldova. De două ori m-am întors pentru a porni o afacere în Moldova cu cheltuieli de zeci de mii de euro. Dar de fiecare dată am dat peste o diferență de mentalități și au încercat mereu să mă jefuiască – dacă nu muncitorii, atunci cei care sînt ca niște lipitori pe spatele poporului. Timp de 13 ani am adus peste 300 de mii de euro în economia Moldovei. Și eu sînt considerat ocupant”, a spus Alexei Moldovan.
El a subliniat că ultima sa călătorie lungă în Moldova a durat mai bine de trei ani.
„Am adus experiență, proiecte și programe de îmbunătățire a stării economice a țării, pentru dezvoltarea turismului, pepiniere forestiere, programe de automatizare și digitalizare. Am participat la alegeri parlamentare. Am trecut prin nenumărate cabinete. Am făcut eforturi pentru a schimba unele legi și strategii de dezvoltare a mai multor industrii. Și întotdeauna am fost trimis prin cercul lipsit de sens al statalității moldovenești – de la președinție la parlament, de la parlament la minister, de la minister la departament, de la departament la președinție. Nimeni nu vrea să facă la toate nivelurile. Pentru că eu sînt un ocupant. Și iubesc Moldova", a scris antreprenorul și activistul civil, fondatorul proiectului LaMoldova.
Potrivit lui Moldovan, cel mai ciudat dintre toate acestea este că așa-zișii „ocupanți” sînt cei care se pronunță pentru păstrarea statului Republicii Moldova.
„Pentru păstrarea limbii – moldovenească. Pentru păstrarea istoriei Moldovei. Pentru dezvoltarea politicii centriste, fără a împinge țara ba spre est, ba spre vest. Pentru unirea națiunii. Pentru dezvoltarea unei economii libere, și nu închiderea piețelor și o atitudine selectivă față de parteneri”, a adăugat Alexei Moldovan.
El a atras atenția că acum neocupanții naționali sînt gata să dea țara noastră pe un platou de argint pentru a fi absorbită de către o altă țară.
„Nu ocupanții au risipit întregul patrimoniu sovietic estimat în total la suma de 400 de miliarde de dolari. Nu ocupanții au adus oamenii la sărăcie, iar ei se lăfăiesc în bine din alocații sub formă de granturi care slăbesc complet activitatea de afaceri a antreprenorilor. Nu ocupanții nu se gîndesc cum să creeze o economie sănătoasă, nu bazată tot timpul doar pe împrumuturi. Neocupanții urăsc tot ce este moldovenesc - „șampanie nu bem, numai whisky” și folosesc principiul - împărțiți și cuceriți. în cea mai mare măsură. Am văzut de multe ori cât de neocupanți le este rușine în altă țară să spună că sunt moldoveni”, a spus antreprenorul și activistul civil, fondatorul proiectului LaMoldova. „Performanța din Piața Marii Adunări Naționale este un exemplu clar de unde ne aflăm cu toții. Unii privesc în tăcere, alții au putut să plece, iar alții încă stau în aceste mașini și așteaptă să fie aduși într-un viitor mai luminos. Trecutul nu se schimbă. Prezentul este deprimant. Iar viitorul, cu o asemenea dispoziție, nu are nicio șansă. Moldova trebuie să fie prosperă!", a subliniat Alexei Moldovan.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1975
- Populația:
- 106 locuitori
Tudoreşti este un sat din cadrul comunei Bucuria, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 164 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Tudorești a fost înființat în anul 1975.
Comentarii
(0)