|
Popovici: Reforma duce învățămîntul superior „un pas înainte și doi înapoi”
La un an de la inițierea reformei învățămîntului superior din R.Moldova, fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, afirmă că aceasta a avut un impact negativ asupra întregului sistem.
Fostul ministru pune pe seama reformei și menținerea trendului negativ de descreștere a numărului de studenți înmatriculați în universitățile din țară.
"La un an de la lansarea pretinsei reforme în învățămîntul superior constatăm nu doar lichidarea a trei univesități și 20 institute de cercetare, dar și aprofundarea tendințelor negative care trebuiau să fie depășite, potrivit declarațiilor autorităților responsabile de această aventură numită reformă", a declarat Corneliu Popovici pentru Noi.md.
Fostul ministru a făcut referire la datele Biroului Național de Statistică pentru anul de studii 2022/23, care arată o descreștere a numărului de studenți cu 4,8% față de anul de studii precedent.
Totodată, în anul de studii 2022/23 în învățămîntul superior au fost înmatriculați studenți la ciclul I cu 7,4% mai puțin față de 2021/22 și studenți la ciclul II cu 21,3% mai puțin (în total cu 11,4% mai puțin comparativ cu anul precedent). S-a mișcorat și numărul studenților străini cu 2,7%.
În același timp, numărul studenților moldoveni plecați la studii în străinătate a depășit 15 000, ceea ce constituie peste 25% din numărul total al studenților din Moldova, afirmă Popovici.
Acesta mai spune că reforma învățămîntului superior din vara anului 2022 a fost făcută în grabă, fără a lua în calcul opiniile tuturor celor vizați.
"O astfel de situație era predictibilă în condițiile cînd așa-numita reformă din vara anului 2022 s-a realizat «peste noapte», fără a avea la dispoziție timpul necesar pentru a implica real și semnificativ toți actorii cointeresați (studenți, cadre didactice, universități, părinți, societatea civilă etc.) și fără a corela schimbările propuse cu așteptările acestora.
Așa se întîmplă cînd orgoliul personal al unor demnitari de rang înalt și interesele de grup prevalează asupra necesității de a promova reforme viabile, care să aibă ca scop asigurarea unui proces educațional de calitate", mai spune Popovici.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1605
- Populația:
- 916 locuitori
Meşeni este un sat şi comună din raionul Rezina. Meşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Meșeni este situat la o distanță de 40 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916. Satul Meșeni este menționat documentar la 27 aprilie 1605.
Comentarii
(0)