|
Prețurile închirierii cărților pentru noul an de studii liceale, aprobate
Taxele pentru închirierea manualelor în învățământul liceal, pe anul de studii 2023-2024, precum și plățile de înlocuire a manualele deteriorate sau pierdute de liceeni pe parcursul anului curent au fost stabilite de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Un ordin în acest sens a fost emis de către MEC și publicat în numărul de astăzi al Monitorului Oficial al Republicii Moldova, notează Noi.md cu referire la moldpres.
Potrivit documentului, cel mai scump manual ce urmează a fi închiriat de către elevi este cel de Geografie în limba rusă pentru clasa a X-a. Acesta va costa 21 de lei și 50 de bani. Cel mai ieftin manual închiriat va fi cel de Istorie pentru clasa a XII-a, care va costa 2 lei și 80 de bani.
Pentru elevii din clasa a X-a, prețul pentru închirierea unui manual va varia între 3,5 și 21,5 lei. Elevii din clasa a XI-a vor plăti între 5,6 și 19,2 lei pentru închirierea unui manual, iar taxa pentru cel mai scump manual închiriat de absolvenții liceelor va fi de 10,6 lei.
De menționat că în ordin nu este stabilită suma exactă ce va trebui să o achite un elev de liceu pentru a închiria întregul set de manuale necesar studiilor, însă, un calcul simplu arată că, de exemplu, un elev de clasa a X-a va avea nevoie de peste 80 de lei. Totuși, costul poate varia în funcție de limba de studii, profil și limbile străine studiate.
În același ordin emis de MEC au fost stabilite și plățile de înlocuire pentru manualele deteriorate sau pierdute de liceeni în anul precedent de învățământ. Astfel, cei mai mulți bani vor scoate din buzunare cei care au pierdut manualul de Geografie destinat elevilor ce studiază în limba rusă. Aceștia vor trebui să achite 143 de lei.
Organele locale de specialitate în domeniul învățământului vor monitoriza corectitudinea colectării plăților pentru închirierea manualelor și a taxelor de înlocuire pentru manualele deteriorate sau pierdute.
Precizăm că elevii treptelor primare și gimnaziale beneficiază de manuale de studii gratuit, fără să achite taxe după ce, în anul 2017, Curtea Constituțională a decis că metoda de colectare a plăților de la elevii claselor a V-IX contravine Legii Supreme. Mai exact, era vorba de încălcarea articolului 35 din Constituție – dreptul la învățătură.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1922
- Populația:
- 303 locuitori
Mihălaşa Nouă este un sat din cadrul oraşului Teleneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 2 km de oraşul Teleneşti şi la 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 303 locuitori. Satul Mihălaşa Nouă a fost întemeiat în anul 1922.
Comentarii
(0)